Европа

Полша обяви, че изпраща 4 изтребителя МиГ-29 на Украйна (Обновена)

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Полша ще изпрати 4 изтребителя на Украйна, съобщи президентът Анджей Дуда. Става дума за МиГ-29, които полските ВВС използват от 1989 г. насам.

„Най-напред, буквално през следващите няколко дни, ще предадем... четири изтребителя на Украйна в пълна изправност“, каза Дуда.

Според него останалите изтребители съветско производство ще бъдат проверени и в момента ги подготвят, като ще бъдат доставени по-късно.

По думите на полския президент Варшава планира да даде на Украйна десетина изтребители МиГ-29, превръщайки се в първата страна членка на НАТО, която ще удовлетвори все по-неотложните искания на украинското правителство за бойни самолети.

Киев призовава Запада да получи военни самолети, за да се отбранява от Русия, в продължението на месеци. Украинските сили знаят как да пилотират изтребителите, затова няма да се нуждаят от допълнително обучение. Полските ВВС ще заменят дарените летателни апарати с южнокорейски FA-50 и американски F-35.

Междувременно и Словакия изрази готовност да изпрати МиГ-29 на Украйна. А от Съединените щати повториха, че засега не планират да предоставят изтребители.