Европа

Минни полета вместо ниви: Фермери в Украйна искат отново да обработват земите си

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Сраженията в Херсон оставят след себе си смърт и разрушения. Цената на възстановяването на региона в Югоизточна Украйна е висока, а преходът към по-нормално ежедневие - труден.

Фермерите тук искат отново да обработват нивите си. Но машините им продължават да попадат на невзривени боеприпаси.

Този фермер разказва, че войници са му помогнали да обезопаси земята си. След 4 дни, продължили да откриват гранати.

Опитахме се да се справим сами, с известна помощ от войниците в свободното им време. Намерихме около 300 взривни устройства, които те събраха, извадиха и обезвредиха.

Андрей Литвинов

Около два и половина милиона хектара земеделска земя в Украйна трябва да бъдат проверена за взривове, което е особено важно преди пролетната сеитба.

Но за масовото разминиране е необходимо специално оборудване, което трябва да се набави от чужбина.

Селскостопанската техника също е повредена. Резервните части за тракторите се намират трудно.

От дете мечтая да стана тракторист и ми харесва. Ако не беше минирано, щях да започна веднага, щях да бързам, разбира се, свикнал съм да ходя на полето.

Артем

Фермерите в Херсон се надяват тази пролет да обработят 30 процента от земеделската земя в освободените райони на десния бряг на река Днепър.

Междувременно въоръжените сили на Украйна съобщиха, че за денонощие Русия е извършила повече от 70 атаки срещу райони в Източна Украйна, включително около Лиман и Бахмут. Нанесени са и ракетни удари срещу гражданска инфраструктура в Харков.