Избори 2023

Външно в тревога, че машините за вота в чужбина се бавят (Обновена)

От Теодор Лазаров Теодор Лазаров Репортер

„Изпитваме безпокойство, тъй като не сме получили достъп до машините. Проблемът ще бъде, че не сме сигурни дали тези машини ще достигнат до САЩ и Канада. Това обаче няма да засегне изборният процес.“ Това каза на брифинг Иван Кондов, постоянен секретар на Министерството на външните работи.

„Вече сме на финалната права на подготовката на изборите, протече сравнително нормално, остават няколко важни етапа - командироването на представителите. 738 секции, в общо 62 държави. 245 секции ще бъдат и с машини. Най-много ще има в Турция - 79 секции, следват Обединеното кралство и Германия“, съобщиха още от МвнР.

„Ще призова българските граждани дори и в деня на изборите да консултират секцията, в която ще гласуват. На нашата интернет страница да публикувани списъците за гласуване. Относно членовете на СИК процесът тече - във всяка една секция ще има представител от държавата. 534 човека ще командироваме от София, останалите ще бъдат от консулствата ни. 1900 са местата, това не е пълна бройка. 1500 места ще бъдат предоставени на нашите общности в чужбина. Общия брой е около 4 550 хиляди“, обясни Кондов.

„Имаме притеснения относно най-далечните секции в Австралия и Нова Зеландия. В случай на някакво непредвидено събитие, ще бъдем в много затруднено положение да изпратим нов човек, но се надяваме да не се случи нищо“, каза още постоянният секретар.

Вижте още във видеото: