Euronews Сега

Без видеонаблюдение на живо в 2000 изборни секции - няма обхват

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

В между 1000 и 2000 хиляди избирателни секции няма покритие на мобилните оператори и в тях няма да има видеонаблюдение в реално време. Това сочат данните на мобилните оператори, съобщиха от "Информационно обслужване". Въпреки това обаче ще има запис на целия процес, увериха още те.

Записите и стриймът на живо ще могат да се гледат от гражданите в специално разработена платформа, IP- адресът на която е базиран в чужбина и е защитен от хакерски атаки, посочиха още от министерство на електронното управление. В момента се водели усилени разговори с мобилните оператори да усилят покритието на мрежата си в деня на изборите.

 

И да се позиционират мобилни екипи, така че да се намали значително бройката на СИК-овете без покритие, но, знаете, има планински и високопланински региони, там ще има затруднение. Липсата на стрийм не означава, че няма да има запис.

Ивайло Филипов - директор на "Информационно обслужване"

След края на изборния ден членовете на секционните комисии ще снимат в реално време преброяването на бюлетините и попълването на протокола. Всяка секция ще разполага с по един смартфон, а кадрите ще се гледат на сайт, който ще е със свободен достъп.

Заради видеонаблюдението се очаква да има забавяне на обработката на резултатите от изборите. При самото гласуване обаче забавяне няма да има - процесът за гражданите си остава същият, посочи Румяна Дечева, бивш зам.-председател на Обществения съвет към ЦИК.  

След демонстрация вчера стана ясно,че отварянето и показването пред камера на една бюлетина отнема около минута. От средата на тази седмица започва обучението на членовете на СИК за работа със смартфоните за видеонаблюдение.