Политика

Може да има забавяне на изборните резултати на 2 април, прогнозира експерт

От Euronews България Euronews България

"Ще има забавяне на обработката на резултатите от изборите на втори април заради видеонаблюдението". Това заяви в студиото на Euronews Bulgaria Румяна Дечева, бивш заместник-предстедател на Обществения съвет към Централната избирателна комиисия (ЦИК). При самото гласуване обаче забавяне няма да има, процесът за гражданите си остава същият, допълни Дечева.

Министерството на електронното управление организира вчера демонстрация на системата за видео заснемане след края на изборния ден при преброяването на гласовете и съставянето на протоколите.  Стана ясно още, че отварянето и показването пред камера на една бюлетина отнема около минута.  Предстои техническите забележки да бъдат изчистени от средата на седмицата и да започне обучението на членовете на секционните избирателни комисии за работа с осигурените за целта смартфони за видеонаблюдение.

 

 

За нас като граждани няма да има забавяне в опашките за гласуване и във възможността да стигнем до местата за гласуване, тоест за нас промени няма. Няма да ни снимат докато гласуваме. Записваме си номера на нашата секция, минава изборният ден, този резултат се появява на сайта и всеки гражданин може да провери какъв е резултатът от неговата секция с машината.

Освен това, ще има по-голяма възможност да следи за прозрачността на вота, посочи още Румяна Дечева.

Вижте още във видеото.