Свят

Москва и Пекин засилват стратегическото си партньорство

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Китайският президент Си Цзинпин и руският президент Владимир Путин завършиха двудневните си разговори с топли думи за приятелството между Китай и Русия и съвместни критики към Запада, но без признаци за дипломатически пробив по въпроса за Украйна. Двамата лидери се наричаха един-друг "скъп приятел", обещаха икономическо сътрудничество и окачествиха отношенията на страните си като най-добрите, които някога са били.

За войната Си Цзинпин бе лаконичен, отбеляза, че страната му има „безпристрастна позиция“ и винаги подкрепя мира и диалога.

 

По въпроса за украинската криза, Китай винаги се е придържал към целта и принципите на Хартата на ООН, към обективна и безпристрастна позиция, активно е насърчавал мира и преговорите. Винаги сме заставали на страната на мира и диалога, от правилната страна на историята.  

Си Цзинпин, президент на Китай

В отговор Белият дом коментира, че позицията на Китай не е безпристрастна, и призова Пекин да окаже натиск върху Русия да се изтегли от суверенната територия на Украйна, за да се сложи край на войната.

 

Ако сега Китай иска да играе конструктивна роля в този конфликт, тогава трябва да притисне Русия да изтегли войските си от Украйна и нейната суверенна територия. Китай трябва да призове президента Путин да спре бомбардировките на градове, болници и училища, да прекрати военните престъпления и зверствата, и да сложи край на войната.

Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ 

Си и Путин, представящи се за противовес на американската мощ, обвиниха Вашингтон, че "подкопава" международната сигурност, за да запази "военното си преимущество".

В съвместно изявление те посочиха като пример, че САЩ се стремят да разположат "противоракетна отбрана" в някои части на света и "ракети със среден и малък обсег" в Азиатско-тихоокеанския регион и Европа.

 

Ние трябва да имаме по-близко сътрудничество с Русия, защото и двете страни усещат стратегическите заплахи от Съединените щати, както и системата на НАТО за високотехнологично сдържане. Сега отношенията между Китай и Русия са равни. Това подчертава принципа на автономност и независимост. В противен случай с двете страни може да бъде злоупотребено от трета страна, да се стигне до по-голяма конфронтация, и дори до трета световна война със Съединените щати.

Ван Ивей, директор на института по международни въпроси към университета Ренмин 

"Търговското и икономическото сътрудничество е приоритет в руско-китайските отношения", каза Путин и добави, че очаква през 2023 г. търговският стокообмен да надхвърли 200 милиарда долара.

Двамата лидери се договориха да строят гигантския газопровод "Силата на Сибир 2", който ще свърже сибирските газови находища през Монголия със Северозападен Китай.