Политика

Тръгва проектът за нов ГКПП със Северна Македония при Струмяни

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер
Ivan Shishkov Иван Шишков, министър на регионалното развитие и благоустройството. Снимка: Архив.

Бъдещият граничен контролно-пропускателен пункт „Струмяни – Берово“, който ще свързва България и Република Северна Македония, става национален обект. Решението е на Министерски съвет и бе обявено на брифинг от служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков. 

Със същото решение за национален обект се обявява и инженерната инфраструктура до граничния пункт, включително път III-1008 (Кресна - Кулата) Струмяни - Микрево - Раздол - Клепало - граница Македония.

Това е емблематично и показва отношението на държавата към развитието на инфраструктурата. Освен това обявяването за национален обект улеснява процедурите, които са свързани със Закона за устройство на територията, одобряване на подробни устройствени планове, отчуждаване и други, за да може да не се забавим с развитието на този инфраструктурен обект“, каза министър Шишков.

Той допълни, че този пункт ще има регионален характер, през него няма да е допустимо преминаването на тежкотоварни камиони, а само на пътнически и товарни превозни средства с обща технически допустима максимална маса до или равна на 3,5 тона. За изграждането му има споразумение между двете държави от 1999-та година, припомни регионалният министър. Той увери, че за завършването на ГКПП „Струмяни-Берово“ се работи и в двете посоки. От българска страна ще се положат усилия и за проектирането и изграждането на път до границата, защото в момента такъв няма.