България

„Къща от карти“: Гълъб Донев с послание към партиите от политически трилър

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

С метафорично послание от политическия трилър „Къща от карти“ се обърна към политическата класа служебният премиер Гълъб Донев в началото на днешното правителствено заседание.

Сега изглежда лесно -  всеки политически играч критикува служебното правителство от покрива на своята къща от карти. Волно или неволно ни въвличат в предизборната игра, за съжаление често с небивалици и лъжи“, оплака се служебният премиер, без да конкретизира повода за гнева си. Само посочи, че кабинетът е „в епицентъра“ на предизборната кампания и всеки министър го усеща в своя ресор.

Донев отчете пред министрите, че държавата е готова за изборите на 2 април.

Готови ли са обаче участниците за отговорните дни, които предстоят след това“, попита служебният премиер и напомни, че той и министрите му са на власт заради неспособността на 48-ия парламент да излъчи редовно правителство.

Това е причината да ни предстоят поредни парламентарни избори. Очакванията ни са политическите сметки да включват и мисъл за следизборните дни, когато избраните в 49-ото Народно събрание ще носят отговорност за общото ни бъдеще в България“, завърши Гълъб Донев.

Сюжетът на романа „Къща от карти“ разказва за тъмната страна на политическия живот във Великобритания по най-високите му етажи. Историята изобилства от корупция, алчност, интриги, брутално разчистване на сметки и безскрупулна амбиция. В резултат са нанесени всевъзможни щети на обществото и държавата, а голяма част от участниците и главният герой - министър-председателят - се разделят с живота си. Романът на Майкъл Добс е основа за едноименния американски сериал с Кевин Спейси в главната роля.