Култура

Италианци наградиха Кевин Спейси за цялостно творчество

От Euronews България Euronews България
Kevin Spacey AP Снимка: AP

След като миналата седмица във Великобритания пледира "невинен" за още седем сексуални престъпления, опозореният актьор, носител на "Оскар", Кевин Спейси за първи път говори в Торино, след като обвиненията от ерата на #MeToo провалиха кариерата му. Там той получи награда за цялостно творчество.

На специалното почетно събитие, организирано от Националния музей на киното в Италия, актьорът обсъди ключови роли по време на майсторски клас, а след това представи филма American Beauty от 1999 г., за който печели втория си "Оскар".

"Наистина съм благословен, благодарен и смирен. И сърцето ми е много пълно тази вечер към Националния музей на киното за това, че имаха "le palle" (бел.ред.топки) да ме поканят тази вечер", каза Спейси под аплодисментите, докато приемаше наградата за цялостно творчество на музея "Mole Antonelliana".

"Връчвайки тази награда, те правят решителна защита на художествените постижения и за това трябва да бъдат аплодирани", каза той.

Актьорът, който от 2017 г. насам не се изявява, сподели анекдоти за 40-годишната си кариера, включително задкулисни истории за времето, прекарано на снимачните площадки на филмите "Обичайните заподозрени", "Se7en", "Поверително от Ел Ей" и "Къща от карти".

Спейси беше попитан за времето, когато е бил артистичен директор на театралната компания Old Vic в Лондон от 2003 до 2015 г., но не бяха споменати обвиненията в сексуално посегателство срещу актьора, за които се твърди, че са се случили през този период, и които той отрича.

Актьорът отказа да разговаря с международната професионална преса по време на престоя си в Торино и през следващите дни ще замине за Рим за световната премиера на детективската история на Франко Неро "Човекът, който нарисува Бог", която е първата му пълнометражна лента от 2017 г. насам.

Спейси трябва да се изправи пред съда в Лондон през юни по дузина обвинения, според които е извършил сексуално посегателство над четирима мъже в периода 2001-2013 г., включително когато е бил художествен ръководител на градския театър "Old Vic".

Процесът ще започне на 6 юни и ще продължи до четири седмици.