Европа

ЕС обсъжда реформи на пазара на електроенергията

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

ЕС представи планове за намаляване на зависимостта на сметките за електроенергия от разходите за изкопаеми горива. Така трябва да се ограничат рисковете от скокове на цените, подобни на тези след нахлуването на Русия в Украйна. Цените на едро на енергията в Европа се определят в зависимост от разходите на най-скъпите източници, обикновено газови централи.

Брюксел работи по реформирането на пазара на електроенергия, след като войната на Русия в Украйна доведе до скок на цените за ток за потребители и бизнеса.

Структурната реформа на европейския пазар на електроенергия ще се забави. Еврокомисията представи нови предложения, за да се защитят потребителите чрез въвеждане на право на избор на дългосрочни договори с фиксирани цени. Така европейците биха могли да имат дори няколко договорни ангажимента.

 

Потребителите трябва да имат право да избират и по-малко рискови варианти, т.е. договори с фиксирана цена, и това е част от предложението. Потребителите следва да имат право да избират няколко договора, за да могат да покриват потреблението си с фиксирана цена, но да зареждат електрическото си превозно средство в моменти, когато цените са ниски, въз основа на гъвкав договор.

Кадри Симсон, европейски комисар по въпросите на енергетиката

В проекта си Комисията пренебрегва призивите на няколко държави членки, включително Франция и Испания, за отделяне на цените на газа и електроенергията, за да се ограничи скокът в цените на изкопаемите горива, какъвто се наблюдаваше миналата година.

За испанските евродепутати социалдемократи предложенията са стъпка в правилната посока, но все още са недостатъчни.

 

Смятам, че можем да бъдем по-амбициозни. Да подобрим ситуацията, като работим заедно и направим предложения, които да са в правилната посока. Но е много важно да се каже, че възобновяемите енергии трябва да са тези, които да маркират цената на електроенергията в бъдеще в Евросъюза. Освен това тези възобновяеми енергийни източници трябва да бъдат достатъчно надеждни, за да бъдат рентабилни и да може да се да инвестира в тях.

Николас Гонсалес Касарес, евродупутат от Испания

Комисията също така настоява за повече инвестиции във възобновяема енергия, за да се намали зависимостта на Европа от руския газ. Институцията също така отваря пътя за ядрената енергия като декарбонизиран ресурс. Дебатът между столиците вероятно ще бъде напрегнат. Въпреки това Париж се надява да постигне споразумение между 27-те държави и различните институции до края на годината.