Икономика

Преминаването към електромобили от 2035 г. пред провал

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Решението на Европейския съюз от 2035 г. да се продават само електрически коли противоречи на реалността. Причините са липсата на достатъчно зарядни станции и проблемите с електропреносната мрежа. На този фон производителите разработват по-ефективни превозни средства с пробег от над 600 км при едно зареждане.

 

Превозните средства не са най-големият проблем. Технологията е налице, превозните средства може да бъдат конструирани. Проблемите са в другите измерения на тази трансформация. Инфраструктурата за зареждане, достъпът до суровини, мобилността и достъпът за малкия бизнес, за шофьори, за граждани като теб и мен.

Сигрид Де Врис, ръководител на Европейската асоциация на производителите на автомобили

В момента половината зарядни станции в Европейския съюз са разположени в две държави - Германия и Нидерландия. Това може да забави преминаването към по-зелен транспорт. На този фон изграждането на по-добра инфраструктура за зареждане зависи от броя на колите в движение. Предизвикателства има и за доставчиците на ток. Според изчисленията автопарк със стотици милиони нови електрически коли означава производство на стотици милиарди допълнителни киловатчаса електроенергия.

 

Трябва да увеличим производството на електроенергия. Това е, което планираме. Трябва да увеличим възобновяемите енергийни източници. В Германия вече сме планирали да увеличим дела на възобновяемата енергия до 80% от общата електроенергия до 2030 година.

Михаел Блос, германски евродепутат от Групата на Зелените

Стабилността на електрическата мрежа е изложена на риск. Според критиците, за да се подкрепи масовото потребление на ток от електрическите коли, ще са нужни големи инвестиции за подобряване на инфраструктурата. 
От Европейската комисия изчисляват, че до края на десетилетието ще са нужни над половин трилион евро за модернизиране на европейската енергийна мрежа.