Euronews Сега

Електрическите автомобили доминират на салона в Париж

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Електромобилите заемат централно място на ограниченото като мащаби и присъственост автомобилно изложение в Париж.

Събитието се провежда след 4-годишна пауза заради пандемията от COVID-19. Европа е водеща в зареждането при електрическите превозни средства, които постепенно излязоха от своята пазарна ниша и навлязоха в мейнстрийма. Автомобилите с електрически двигател съставляват 41% от продажбите през второто тримесечие в Европа, като 9.9% са автомобили само с батерии, а останалите са или хибриди, които могат да бъдат включени за презареждане на батерията, или такива, които зависят от двигател с вътрешно горене за зареждане на батерията.

Френските производители доминират салона.

Критиците може да кажат, вижте, този човек няма въображение, той просто копира коли от миналото. Не са ли Голф на „Фолксваген“ или S класа на „Мерцедес“ ретро класика? Концепцията винаги е една и съща, но продължава да се развива. Всеки велик производител има класически модели. Ако отидете в „Картие“ или „Луи Витон“, те също имат класики. А това са нашите класики.

Лука де Мео, изпълнителен директор на „Рено“ 

Марки като „Дачия“ опитват да поддържат цените си ниски, за да бъдат достъпни за средния потребител.

 

Както казвате, светът се променя бързо. Инфлацията на продукта е реална и това, което можем да видим в „Дачия“, е, че от година на година имаме ръст от 10% на европейския пазар. Потребителите правят своя избор и автомобилите са важна част от него.  

Денис Ле Вот, изпълнителен директор на „Дачия“

Марката Mobilize на „Рено“ планира да наруши бизнес модела, предлагайки решения за споделяне на автомобили и отдаване под наем, така че да не се налага хората да купуват собствена кола, което ги прави по-достъпни.

Разбира се, пред производителите на електрически превозни средства стоят редица предизвикателства в прехода към пълна електрификация: по-скъпи двигатели, недостиг на ключови компоненти като полупроводници, регулаторни изисквания, липса на достатъчно точки за зареждане на 100 км.