АвтоФест

АвтоФест 07.10.2022: BMW M8 Competition и Mercedes EQE AMG 43

От Ангел Харизанов Ангел Харизанов Водещ
Global_And
Георги Колев Георги Колев Редактор

BMW M8 Competiton

Днес в епизода имаме един специален гост. Фейслифтът на върховия модел на BMW – M8 Competition. Съчетание на брутална мощ, състезателна управляемост, ексклузивен дизайн и спортен лукс. Най-доброто, което предлагат баварците от всички сфери (само без електрическата), събрано в един автомобил.

Георги го кара пръв и ми каза: Пробвай, това е най от Баварците, по-добро е от М Competition. И така, попадна ми в същия уикенд, в който се проведе фестът на японските автомобили на писта Дракон и хоп, решихме да се слеем със Супри, Евота и Субарута, но не ни се получи сливането, ама поне се забавлявахме, че и сложихме малко надписче ГТ-Р с дъктейп, за да е пълен майтапа.

Мощността както казахме е брутална – 625 конски сили. Но тук тя е ваш съюзник, а не враг. Контролът и управлението са на такава висота, че могат да изпълнят с ентусиазъм и професионален пилот. Или пък може да дадете автомобила на 18-годишното си дете като изкара книжка. Безбройните добичета под капака се подчиняват на всяка команда.

Както споменахме в предишен брой, че М4 е много по-обуздано и тук има разлика, дори между фейслифта и първоначалната версия. Натискате педала докрай с 50, 100, дори 150 и колата седи залепена без да „сее“, в която и да е посока.

Двигателят е същият като на останалите „големи“ М модели – 4.4-литров V8 с две турбини. Той е високооборотен и е разработен за моторен спорт със специална охладителна система, способна да издържи каране на писта. Макар моторът да обича червеното на оборотомера, максимумът на въртящия момент от сериозните 750 Нм идва при едва 1800 об./мин. и се задържа чак до 5850 об./мин. При 6000 оборота пък идва пикът на всичките 625 коня. Досещате се за какво припокриване на силовите ресурси става дума. Настъпвате газта и тягата ви рита брутално докато не се уплашите и не пуснете педала. Макар че тази кола ви кара да се чувствате безстрашен. Спринтът от място до 100 км/ч отнема нереалните 3.2 сек., а до 200 км/ч – 10.6 сек. Тоест това е най-бързото серийно BMW за всички времена. А звукът… Особено ако отворите специалните клапи в спортните гърнета, сърцето започва да прескача.

Направихме саундчек в спортния режим на включване в магистралата, в тунел и като цяло прибирането ни от писта Дракон бе в спортен режим и повече ни харесва, отколкото да ни дразни, защото е изчистен и басов.

Максималната скорост стандартно е 250 км/ч, но може да поръчате M Driver пакет, при който ограничителят е изместен на 305 км/ч. Другото преимущество е, че ако го поръчате от BMW ви изпращат на обучение в Мюнхен, за да подобрите шофьорските си умения.

Пак да споменем, че за да карате М8 вече не се изискват такива брутално добри реакции и умения – 625-те коня са дълбоко култивирани, а колата спира, завива и тръгва отлично дори и на полирания ни до неузнаваемост асфалт(тук Станко покажи 20-годишния бог на шофирането, който реши да задмине колона в завой и трябваше да изпробваме спирачките и гумите. Да пич, не си Хамилтън, нито Верстапен, а късметлия, че срещу теб не бе камион)

Макар че докато сте зад волана имате усещането, че управлявате колата само с мисълта си. Тя сякаш разбира какво точно искате да направите и го прави вместо вас. Толкова прецизно управление, такъв феноменален контрол, на толкова могъщ автомобил, не се среща всеки ден. Не е трудно да направиш кола и с 1000 к.с., трудното е да ги пренесеш на асфалта и да ги заставиш да правят това, което ти искаш. В това отношение BMW пишат история с М8. Колата съчетава мощта на М5 и хирургичната прецизност на управлението на М4, като дори го надгражда. И също като тях е съвсем пригодна за ежедневна употреба и дълги луксозни пътувания със завиден комфорт на возене за толкова спортна машина.

Можем да го определим като „суперкомбинация с дизайн“. Тази странична линия е с доста присъствие, нищо че напомня малко на Мустанг, а задницата може би най-много ни привлича!

Всъщност самото проектиране на „осмицата“ е започнало от състезателната писта. Абсолютно всичко в нея – пропорциите на купето, използваните карбонов полимер, олекотена стомана и алуминий, забележителното окачване и супердиректният волан – са насочени към максимална пъргавина и прецизност на управлението. Колата е разработвана паралелно със състезателния модел M8 GTE, който вече доказа потенциала си в състезания за издръжливост като американските WEC и IWSC и европейските 24 часа на Льо Ман.

Карахме я по магистралата, карахме я и по тесен планински път, по по-широк такъв, в града и да, не намерихме нещо, което да ни подразни, като и разхода не беше впечатляващо голям за цялата тази мощ – под 15 литра на 100 километра.

Всеки компонент на автомобила може да се настройва в различни степени – твърдостта на волана, стегнатостта на амортисьорите, отзивчивостта на двигателя, бързината на скоростната кутия и дори отзивчивостта на спирачките, които в случая бяха с опционалните карбон-керамични дискове. Трансмисията е с 8 предавки, като настройките й варират от екстремно бързи до комфортни и икономични. Тя предава безумната мощ към четирите колела, също като при М5. Но не бързайте да отсичате, че xDrive задвижването съсипва удоволствието зад волана. То също има три режима на работа – нормално 4х4, спортно 4х4 с осезателен акцент върху задното и изцяло задно предаване с изключен контрол на сцеплението. Ако задните гуми са ви омръзнали вече.

Трудно ще доловите, че нещо се случва с предните колела, просто ще усетите, че всичко отива към асфалта, а не оставяте дълга черна диря.

А, да, казахме в началото, че това е фейслифт на М8. Забелязвате ли промените? Ние не успяхме. От BMW казват, че има разлики в предната решетка, екранът на инфоразвлекателната система е пораснал до 12.3 инча, имате нови опции за екстериорни цветове и тапицерии в особено луксозния салон. И това е. Определено ни изкефи юбилейната емблема с цветовете на M GmbH по повод 50-годишнината от създаването на спортното звено. Но на кой му пука за тия неща като имате 625 коня под капака?

Отлично и доста присъствено четириместно купе за двама човека и евентуално две деца тире багаж – отзад ако сте над 175 ще ви опира главата в тавана и краката в седалката. Суперкомбинация, която ще върви и на хлъзгави настилки, на магистрала, на планински път, на лед, на сняг и на писта! Цената? 358 хиляди лева за Competition в този цвят Isle of Man, който доста ни допадна!

 

Mercedes-AMG EQE 43 4MATIC

Няма спор, че електрическите автомобили имат брутално ускорение. Максималният въртящ момент идва веднага, не е необходимо време за достигането му. Но сякаш с това се изчерпват качествата им по отношение на динамиката, защото са тежки и все още има доста какво да се желае по отношение на настройка на шасито. Естествено в AMG са наясно с това и по магически път сякаш са успели да открият нов философски камък. Бърза и екологична кола.

По-екологична от събратята си с V8, но не се появява от снушението между водно конче и калинка. Да бъдем по-честни. Средноразмерен електрически спортен седан, който трябва да се изправи срещу конкуренти като BMW i4 M50 например, което карахме и вече можем да направим сравнение.

Отвън дизайнът е много сходен с EQS и спокойно може да и объркате. Освен по дължината, може да го разпознаете по липсата на дълга светлинна ивица между фарове, която има EQS. AMG моделът е с черна решетка, стандартно фаровете са DIGITAL LIGHT, които дори при S-class са опция. Джантите са със специален дизайн за оптимизирана аеродинамика. Отвътре има кожен салон, тестовият ни модел не е екипиран с MBUX Hyperscreen, който се предлага като опция. Седалките имат масаж, също обухване и отопление, отвътре е изключително комфортно, получавате усещане за максимален лукс. Това трябва да е аналогът на Е клас, но вътре всичко много прилича на S-class. От волана можете да смените дизайна на арматурното табло според предпочитанията си. На спортните режими темата е като в електронна игра.

Спокойно трябва да се вгледате в надписа, за да разберете дали е по-малкия брат, защото колите са идентични, доста идентични и се чудите кое толкова ги различава дори и отвътре. Ако трябва да ги сравним с i4 в интериорно отношение, заради новото си табло i4 не изглежда чак толкова старовремско в сравнение с космическият кораб EQE.

Mercedes-AMG EQE 43 4MATIC е първият автомобил на отдела в Афалтербах с изцяло електрическа кола. Това е базовият вариант, който е с 476 к.с. и 858  Нм, а по-мощната версия EQE 53 4MATIC+ предлага от 626 до 687 к.с. и между 950 и 1000 Нм. Разполагаме с електрическите мотори на двете оси, усещате задвижването като истинско 4х4, дори по-интуитивно от автомобилите с кардан. Компютърът проверява нивото на сцепление по 160 пъти в секунда, за да реши колко въртящ момент да прехвърли. В завоя имате чудовищно много механично сцепление, спирачките работят прогресивно и не е необходимо време за настройване като в EQS. Също така не се и усещат тежки. Имат i-Booster, който осигурява плавно превключване между регенерацията и хидравличните спирачки. Предните колела са с 6-бутални апарати, които имат типично AMG усещане.

И тук идва изненадата, която ни озадачи – заради въздушното си окачване, колата се кара ужасно добре и по завоите и като цяло и да, една идея повече ни хареса от i4 M50. И тук дойде изненадата – моделът е с над 300 килограма по-тежък от i4, но благодарение на окачването и настройването му в Афалтербах, колата ни излъга буквално!

Когато настъпите газта, тягата не идва на мига, което е интересно и много прилича на малка турбо дупка. Има известно забавяне и това ви помага, защото 858 Нм не са малко и лесно може да ви подлъже в хлъзгаво време. При набрана скорост около 60 км/ч вече идва пълният въртящ момент.

Още по-интересно става на спорен режим, дигиталните стрелки на таблото полудяват, а ако настъпите и двата педала и рязко този на газта идва спортния старт, съчетан с луда звукова инсталация. Има и повишен звук дори на отпускане на педала. Така вече имате много по-добра ориентация каква е скоростта ви, когато е съчетана със силата на децибелите. При EQE 53 има и Performance програми.

Естествено, направихме няколко старта с лаунчконтрол, за да изпробваме наистине възможностите на машината и също бяхме приятно изненадани от поведението, защото колата не ви плаши и не „сее“ наляво и надясно заради огромния си въртящ момент!

Самото окачване е въздушно с AMG RIDE CONTROL+, има стабилизиращи щанги отпред е 4-точово, отзад е многоточково. Реално същото като в по-големите AMG EQS и AMG GT Four-Door Coupé. Задната ос е с 50% по-твърди тампони. Mercedes-AMG EQE се спуска автоматично над 120 км/ч и се вдига от 80 км/ч. Задните колела завиват до 3,6 градуса, което спомага при ниски и високи скорости.

И отново завиването им може да се види с просто око.

Изключването на системите за сигурност е на отделен бутон, кратко натискане активира спортен режим, а ако задържите се деактивира напълно. Но не можете да дрифтите дълго време, защото контролът се връща обратно. И взе пак е забавно да хлъзнете задница на електрическа кола.

Еми направихме го няколко пъти, за да ни се задържат усмивките по лицата и отново – това става доста контролирано в тежаща 2.7 тона кола.

Батерията е 90,6 кВтч и използва 328-волтова система. Можете да пълните с до 170 кВт на DC и от 11 до 22 кВт на АС. За 15 мин зареждане получавате пробег от 180 км. Разбира се, всичко зависи от начина на управление. В теста ни не щадим подела и правим доста спортни стартове, затова и разходът не е нисък. Рекуперирането при спиране е 260 кВт, можете да регулирате степента на три нива от планките на волана. На най-силната степен карате само с един педал в градски условия.

Ако сте собственици, за вас има функция ECO Charging, която оптимизира процеса на зареждане и увеличава живота на батерията. Сертификатът и е до 10 години или 250 000 км.

За разлика от бензиновите модели при електрическите няма собствена разработка на двигатели и предавателни кутии, а оптимизиране на настройките и баланса на шасито, на спирачната система и дизайна. И определено в AMG са се справили добре, прекроили са напълно един много добър и комфортен автомобил в такъв, който да ви забавлява през цялото време. Определено това е кола, която ще се хареса на заклетите фенове на бензиновите мотори.

Да не се бием толкова между чука и наковалнята: V8 двигателя на AMG звучи страхотно, но този автомобил е една наистина добра алтернатива и го поставяме малко над i4 на BMW като удоволствие от карането, колкото и странно да звучи. И стигаме финално до цената, която започва от 202 хиляди лева за 43 версията, като всички нормани версии са по-евтини, а 53 4matic+ започва от 217 хиляди!