Свят

Гърция свързва електропреносната си мрежа с Египет

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

В опит да осигури по-евтини доставки на електроенергия, Гърция започва един от най-амбициозните енергийни проекти в Европа, свързвайки мрежите си с Египет.
Подводен кабел, който ще пренася 3000 MW електроенергия, достатъчна за около 450 000 домакинства, ще бъде изграден от северен Египет до област Атика в Гърция.

 

Като пренесем 3000 мегавата чиста енергия в Европа, през Гърция, ние помагаме на Европа да се освободи от руските изкопаеми горива и природен газ. Освен това зелената енергия, която ще транспортираме, ще бъде много по-евтина от сегашните цени. Това ще помогне както на гръцките, така и на европейските потребители.

Йоанис Каридис, изп. директор "Възобновяема енергия" в "Копелузос Груп"

Междусистемна връзка ГРЕГИ е на стойност 3.5 милиарда евро - наречена Проект от общ интерес от ЕС. Ще пренася чиста елекроенергия, произведена в Египет, по подводния кабел и през вятърни паркове.

 

Приблизително една трета ще се консумира в Гърция и главно в индустриите, една трета ще се изнася в съседни европейски страни, а останалото ще се използва за производството на зелен водород. По-голямата част от него също е предназначена за износ.

Йоанис Каридис, изп. директор "Възобновяема енергия" в "Копелузос Груп"

Проектът ще бъде завършен за 7-8 години. Египет е завършил проекти за междусистемни връзки с Либия, Судан и Саудитска Арабия и се стреми да стане основен енергиен център за Югоизточна Европа.