Икономика

Енергийната криза в Португалия: Цените на тока и газа се отразяват на производството на керамика

От Euronews България Euronews България

Европейските газохранилища може да се окажат празни през февруари догодина. Според испанския вестник "Ла ВангуАрдия" складовете в Европейския съюз са достатъчни да покрият едва 21% от годишното потребление на държавите членки. На този фон високите цени на енергията се отразяват на работата на керамичната индустрия в Португалия. Повече разказва кореспондентът на Euronews Филипа Соареш.

Производителите на керамика в Португалия са сред потърпевшите от енергийната криза. Сметките за газ на Компанията за индустриална керамика (CINCA) са се увеличили почти пет пъти - от 300 хил. до почти 1,5 млн. евро на месец.

 

Токът и газът и съставляваха около 30% от производствените ни разходи, а сега съставляват над 55%. Това влияе на производството, цените и печалбата ни.

Жоао Лима, генерален директор на фирма за керамични изделия

По-рано тази година някои компании трябваше временно да затворят врати. За да не се повтаря това, бизнесът опитва да намали потреблението и преосмисля новите инвестиции.

 

Анализираме инвестициите от гледна точка на когенерация, използване на енергия от топлината на пещите, но инвестирането не е лесно в момента. Особено защото в тази перфектна буря инфлацията ни принуждава да управляваме инвестициите, тъй като лихвените проценти се покачват все повече.

Жоао Лима, генерален директор на фирма за керамични изделия

Генералният директор на CINCA очаква Европейският съюз и Португалия да помогнат на компаниите. 

 

Това забавяне е вредно, от няколко месеца опитваме да балансираме и не е лесно без ясна политическа и икономическа подкрепа.

Жоао Лима, генерален директор на фирма за керамични изделия

Свързахме се с няколко други компании от сектора, но те не пожелаха да говорят по темата. И казват, че засега изчакват мерките, с които португалското правителство обеща да подкрепи компаниите след Енергийния съвет в Брюксел.

Филипа Соареш, Euronews, Порто.