Европа

Плаващ терминал за LNG заработи в Нидерландия

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

В Нидерландия заработи първият плаващ терминал за втечнен природен газ. В него доставяната суровина ще се преработва в газ за отопление. Има планове за 20 подобни съоръжения на различни места в Европа. 

В нидерландското пристанище Емсхавен заработи плаващ терминал за втечнен природен газ. На откриването му присъстваха чешкият премиер Петер Фиала и нидерландският министър на енергетиката и климата Роб Йетен. 

За пръв път танкер, пренасящ втечнен природен газ, бе свързан към плаващия терминал и започна преработване на суровината в газообразна форма. 

 

Сега, във време на войната в Украйна, трябва да ускорим енергийния преход. Най-добрият начин да се гарантира енергийна независимост на европейците е да използваме енергията си по-ефективно, да диверсифицираме нашите енергийни източници. В краткосрочен план втечненият природен газ е един от основните инструменти, с които разполагаме, за да постигнем тези цели. 

Роб Йетен – министър на енергетиката на Нидерландия  

С наближаването на зимата европейските страни, отчаяно търсещи начини да заменят руския природен газ, се ориентираха към внос на втечнен природен газ. Около 20 плаващи терминала, които ще приемат суровината от други страни, ще я преобразуват в гориво за отопление.

Тези планове предизвикват тревога сред учените, които се опасяват от дългосрочните последици за околната среда. Те предупреждават, че плаващите терминали ще затвърдят зависимостта на Европа от природния газ, който при производството, транспорта и изгарянето си отделя големи количества метан и въглероден диоксид. 

Голяма част от втечнения природен газ, който Европа очаква да получи, идва от Съединените щати.