Европа

Урсула фон дер Лайен: Трябваше да се вслушаме в тези, които познават Путин

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ
Global_And
Димитър Петров Димитър Петров Редактор

„Един урок от тази война: трябваше да се вслушаме в тези, които познават Путин. В Ана Политковская, във всички руски журналисти, които говореха за престъпленията и платиха цената за това. За нашите приятели в Украйна, Молдова, Грузия и опозицията в Беларус.“ Това каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в речта си пред Европейския парламент „Състоянието на Съюза“.

 

Трябваше да се вслушаме в гласовете вътре в нашия Съюз – в Полша, в балтийските държави, в Централна и Източна Европа. Те ни казваха години наред, че Путин няма да спре. И действаха съответно с това. Нашите приятели в балтийските държави работиха здраво, за да бъдат независими от Русия. Инвестираха много във възобновяема енергия, в терминали за LNG, в интерконектори. Те знаеха, че това ще бъде свързано с разходи, но зависимостта от руското гориво е на много по-висока цена. Трябва да се отървем от тази зависимост в цяла Европа.

Урсула Фон дер Лайен, председател на ЕК

"Путин ще се провали и нашите ценности ще възтържествуват. Днес куражът има име и това име е Украйна. Куражът има лице и това лице е лицето на украинските мъже и жени, които се изправят срещу руската агресия." С тези думи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен започна третата си реч за състоянието на съюза. В залата присъства и Олена Зеленска.

„Санкциите ще останат, ние трябва да продължим“, категорична е фон дер Лайен. Тя поясни, че структурата на пазара на електроенергия е остаряла и Европейската комисия ще предложим нови мерки за икономическо управление.

"Трябва да подкрепим демокрациите в Европа", категорична е председателят на ЕК. Тя припомни, че на държавите членки бяха предоставени 100 млрд. евро.

Фон дер Лайен обяви, че Европейската комисия предлага промени в борбата с корупцията.

 

„Европа в момента е по-обединена от всякога и Путин не очакваше това“, каза Урсула фон дер Лайен.

Основни акценти в речта бяха войната в Украйна, енергийната криза, корупцията, образованието, помощта за бизнеса и за хората, предвид множеството кризи, пред които ЕС е поставен. Урсула фон дер Лайен е категорична, че страните от Европейския съюз трябва да скъсат окончателно зависимостите си с руския газ, алтернативи за това има. За пълна диверсификация тя посочи доставчици от САЩ, Норвегия и други страни.

„Ще включим Украйна в роуминг системата на ЕС и то безплатно, тъй като солидарността на ЕС е голям успех“, посочи още председателят на ЕК.

Намаляване на потреблението в пиковите часове – това ще доведе и до намаляване на сметките за ток, относно енергийната криза. Комисията ще предложи подкрепа за малките и средни предприятия, за самотните родители, които не могат да си плащат сметките за ток.

„Таван на приходите на компаниите, които произвеждат евтина електроенергия, тъй като те в момента генерират огромни печалби заради една война на гърба на потребителите, а това не бива да се случва“, категорична е тя.

ЕК е създала нова банка за водорода, която да гарантира закупуването на водород и по този начин да се увеличат и инвестициите. Тя ще разполага с 3 млрд. евро, за да може да се развива в икономически план.

По-голяма инвестиция в образованието и промени, за да можем да се борим с корупцията. Това беше и финала на нейното изказване. Тя завърши с една история на две момичета от Полша и Украйна – как те помагат на майките и децата, бягащи от войната.

Пълен запис на речта вижте в основното видео.