Добро Утро, Европа

ЕП обсъжда директива за определяне на минималната заплата в ЕС

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Договарянето на минимална заплата в ЕС влезе в дневния ред на Европейския парламент. Директива, за която е постигнато споразумение между Комисията и правителствата на 27-те, ще бъде гласувана днес на пленарната сесия в Страсбург. 

Евродепутатите трябва да дадат зелена светлина на новите правила на ЕС относно минималната работна заплата. Те разглеждат проект на споразумение, договорен с правителствата на 27-те страни членки през юни. Вотът по директивата е насрочен за сряда и някои депутати определиха инициативата като "силен сигнал" в настоящата криза.

 

Тази директива е много важна стъпка в борбата със структурната бедност, която виждаме в Европейския съюз. Има толкова много хора, които се борят да плащат сметките си, дори преди да говорим за инфлация, дори преди да говорим за цените на енергията, които растат. Важно е да постигнем структурна промяна, която да помогне на гражданите на ЕС.

Ска Келер - евродепутат от Зелени/ЕСА

Определянето на минималната заплата ще продължи да бъде прерогатив на правителствата на страните членки. Стойността й трябва да гарантира приличен стандарт на живот предвид социално-икономическия контекст и средното ниво на покупателна способност във всяка страна.

 

Това е краят на една епоха. В продължение на десетилетия европейските страни се съревноваваха помежду си за най-евтините и най-уязвимите работници и това се възприемаше като предимство. Една епоха, в която конкурентоспособността се измерваше с работната сила, е към края си.

Клара Добрев - евродепутат от Прогресивен алианс на социалистите и демократите

Директивата също така има за цел да разшири обхвата на колективното договаряне, в идеалния случай до 80% от работната сила във всяка една страна от ЕС. Правителствата трябва да повишат информираността за това право и да увеличат трудовите инспекции.