Европа

ЕК събира 140 млрд. евро данък от печалбите на енергийните компании

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Европейската комисия очаква да събере 140 млрд. евро, които ще бъдат използвани за подпомагане на семействата и фирмите, за да се справят с високите цени на горивата и комуналните услуги.

Средствата ще дойдат от допълнителен данък за енергийните компании компании, които на фона на растящата инфлация според Европейската комисия реализират "необичайно високи печалби".

 

Печалбите далеч надхвърлят това, за което тези компании са мечтали, когато са правили инвестиционните си планове. Ние не намаляваме печалбите, на които те се надяваха. Решаваме как да разделим парите, които те получават, и каква част от тях да отиде при гражданите, които не могат да си плащат сметките за енергия.

Франс Тимерманс, зам.-председател на ЕК 

По-голямата част от средствата ще дойдат от предприятия с ниски производствени разходи, като например вятърни, слънчеви, ядрени и водноелектрически централи.

Комисията предлага таван на приходите за тях от 180 евро на мегаватчас. От Брюксел предлагат също така да се отнемат 33% от свръхпечалбите на петролната, газовата и въглищната промишленост в знак на солидарност с енергийно бедните хора.

Някои евродепутати обаче смятат, че Комисията е пропуснала възможността да въведе таван на цените на газа от Русия.

 

Но и това няма да реши кризата, необходими са повече действия. Намаляване на парите, които даваме на Русия, не е предложено. И това е проблем.

Михаел Блос, Група на Зелените/Европейски свободен алианс

Друг ключов елемент е намаляването на търсенето на енергия. При намаление на потреблението на електроенергия с 5% в пиковите часове ще се постигне общо целево намаление от 10%. В дългосрочен план Брюксел иска да реформира енергийния пазар, като раздели цените на газа и електроенергията и създаде "по-представителен" индекс за определяне на цените.