Общество

Държавата да се намеси за намаляване на пластмасата в магазините, настоява експерт

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Ще се свържем с министъра на околната среда, за да видим дали адекватно се прилага наредбата, свързана с ограничаването на използването на пластмасови предмети в търговските вериги. Това обяви в ефира на Euronews Bulgaria Габриела Руменова от онлайн платформата „Ние, потребителите“. Според нея не може на топлия щанд в магазина да ни задължават да си купуваме храна в пластмасова кутия, а в същото време въпросната директива да предвижда намаляването на употребата на пластмасови изделия и замяната им с екологично чисти.

Руменова даде като добър пример в това отношение Италия, където от 2019 г. потребителите си носят собствени кутии, в които храната им бива слагана от търговците.

По повод другата голяма тема на „Ние, потребителите“ – опасните продукти на българския пазар и как можем да ги избегнем, Руменова коментира, че е най-добре да проучим повече съответния продукт, преди да го купим.

Трябва да проверим регистъра с доказано опасни продукти, дали съответният продукт фигурира там, какви рискове крие и прочее“, даде пример тя. И посъветва като потребители „да бъдем активни, да търсим повече информация, да избираме това, което е по-изгодно за нас, да не се подвеждаме и да бъдем лъгани с определени послания, или да си кажем няма сега да гледаме по-обстойно, защото нямаме време“.

Вижте повече във видеото.