Икономика

Габриела Руменова, „Ние, потребителите“: Google улеснява потребителите на ЕС

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Постигнатото споразумение с американската компания Google има много пряко отношение към основните ни потребителски права, като правото на информация, да бъдем защитени от нелоялни практики, гаранция на стоките и услугите, които пазаруваме, доколко са коректни отзивите, които четем. Също така и правото на достъп до стоки и услуги от различни държави.“

Това заяви в ефира на Euronews Bulgaria Габриела Руменова, създател на онлайн платформата „Ние, потребителите“, във връзка с постигнатото споразумение между Европейската комисия и технологичния гигант Google.

По думите на Руменова целта е да се осигури прозрачност за потребителите и те да знаят от кого пазаруват – от Google или от друг търговец, за който съответно трябва да бъде предоставена необходимата информация.

„Чрез Google например купуваме самолетни билети, настаняване и ще знаем следното нещо – ако искаме да си резервираме хотел ще сме сигурни, че информацията за това колко стаи за настаняване има в дадено място е коректна и ако има потребителски отзиви да бъде посочено дали те са проверени или не са. Ако не са проверени, ние ще знаем, че никой не гарантира за тях. Ако са проверени и това е отбелязано, че е така – тогава трябва да бъдат посочени ясните механизми, по които са сортирани тези мнения, било положителни или отрицателни“, отбеляза специалистът в областта на защитата на потребителските права.

По думите ѝ новите общи условия на Google вече са въведени и предстои платформата да заприлича на популярни приложения за резервации.

Относно повишението на цената на услугите на мобилните оператори и тяхното оправдание с инфлацията, Руменова коментира, че Комисията за защита на потребителите да се произнесе дали тази клауза представяла нарушение на потребителските права от гледна точка на това, че не е осигурено право на потребителя да се откаже без неустойки, след като мобилният оператор повишава цената.

Целия разговор вижте във видеото.