The Cube

The Cube: Съдебен процес срещу Google започва в САЩ

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

Срещу Google официално започва съдебен процес. Министерството на правосъдието на САЩ и осем щата, сред които Калифорния, Вирджиния, Ню Йорк и Ню Джърси, ще съдят технологичния гигант за това, че вреди на конкуренцията като монополизира онлайн рекламата. Според искът на министерството Google незаконно контролира начина, по който се показват рекламите и иска да установи господстващо положение. Обвинението е, че Google цели да „елиминира“ конкурентите чрез придобивания и по този начин да принуди рекламодателите да използват единствено продуктите на гиганта.

Позиция вече имаме от компанията майка на Google. Те твърдят, че искът удвоява погрешен аргумент, който ще забави иновациите, ще повиши таксите за реклама и ще затрудни развитието на хиляди малки предприятия и издатели".

Това е най-новото правно действие, предприето срещу Google от министерството на правосъдието или от местните държавни власти.

Последното такова се случи през октомври 2020г., когато администрацията на Тръмп и единадесет щатски генерални прокурори заведоха дело срещу Google за прилагане на антиконкурентни практики.

Предстои да видим какъв ще бъде развоят на това дело, което в никакъв случай няма да приключи бързо.