The Cube

The Cube: Как реагира Европа на статията на Die Welt за България

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

Как реагира Европа на статията на немския Die Welt, според която България все пак е изпращала помощ на Украйна, ще научим от Мария Кръстанова в The Cube.

 

Статията на Die Welt, по-късно препубликувана от Politico, бе пусната вчера и буквално провокира реакции не само в България, но и в цяла Европа.

Няма да е преувеличено, ако кажем, че всички големи европейски медии отделиха внимание на новината. Видяхме я преведена на няколко езика, включително на украински, френски и италиански.

Британският Гардиън също писа за новината, като от там са решили да започнат статията си, пишейки, че най-бедната страна в Европа, дълго време възприемана като промосковска, все пак е помагала на Украйна да оцелее.

Интересно е, че някои чужди медии (Гардиън, например) бяха решили да илюстрират думите си, публикувайки снимки от проруски демонстрации в България, като например тази, която се проведе през декември в София. Някои потребители в онлайн пространството отбелязаха тази подробност, пишейки, че с тази новина България преобръща представи на света за себе си.

Заговаряйки за социалните мрежи, и там реакциите са естествено изключително много и в двете крайности. Интересно е, че много украински потребители споделяха статията, публикувана и в някои украински медии. Забелязват се много благодарствени слова по адрес на България, идващи именно от Украйна. Някои български профили пък пишат, че подобна новина трябва да бъде повод за гордост за страната ни. Други не са съгласни с тази гледна точка, и изразиха опасенията си от прочетеното.

Включи се с коментар и разследващия журналист Христо Грозев, който написа в Туитър, че му се е щяло България да не е била в положение да крие, че все пак оказва помощ. Статията бе споделена и от някои известни публични фигури, сред които писателя Георги Господинов и карикатуриста Христо Комарницки.