The Cube

The Cube: Забраняват флаговете на Русия и Беларус на Australian Open

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

Австралия обяви, че ще забрани на фенове да внясят руско и беларуско знаме на мачовете от турнира Australian Open. За тази новина, както и какви реакции провокира в социалните мрежи, ще научим повече от Мария Кръстанова в The Cube.

Всъщност първоначалната политика на Тенис Австралия беше, че знамената на Русия и Беларус могат да бъдат носени в "Мелбърн парк", където се провежда турнира, но не и да бъдат използвани по начин, който „създава смущения“. Решението дойде след като посланикът на Украйна в Австралия „остро осъди“ развяването на руско знаме по трибуните на турнира от Големия шлем.

Забраната обаче не беше спазена в понеделник на мача между рускинята Камила Рахимова и украинката Катерина Байнлд. По време на него на трибуните отново бе видяно руско знаме. Този жест поднови призивите не само на украинския посланик, но този път и на посланика на Нова Зеландия.

Така, достигаме и до вече категоричната заповед внасянето на двата флага да бъде официално забранено до края на турнира.

Що се отнася до реакциите, които новината провокира, няма как да не започнем и с позицията на руското посолство в Австралия. От там определиха акта, като "още един пример за неприемливо политизиране на спорта".

Тази гледна точка подкрепиха и някои потребители в онлайн пространството. Те пишат, че спорта и политиката не бива да бъдат смесвани. Някои хора пък обвиняват страната в двоен стандарт, тъй като забранява знамената на Русия и Беларус на спортен форум, но едновременно с това продължава да издава паспорти на руски граждани.

Други потребители пък изцяло аплодираха взетото решение, пишейки, че Русия трябва да продължи да бъде наказвана на международно ниво, докато не прекрати войната, която започна в Украйна.