The Cube

The Cube: Франция забранява късите полети в борбата с СО2

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

За да се овладее кризата с глобалното затопляне, ЕС предприема редица мерки за намаляване емисиите на въглероден диоксид. Франция стана първата страна, която забрани няколко полета на къси разстояния през изминалата година. Днес обаче страната е изправена срещу недоволството на авиоиндустрията.

През декември 2022 г. Франция забрани няколко вътрешни полета между градове, до които може да се стигне с влак за по-малко от 2 часа и половина. Засегнатите маршрути са тези между старото летище Париж Орли и Нант, Лион и Бордо. Ако железопътните услуги се подобрят, може да се добавят и още маршрути.

Страната също ограничи и използването на частни самолети на кратки разстояния. Не е само Франция обаче. Белгия последва примера и увеличи митата за полети на разстояние, по-кратко от 500 км.

Целта на всичко това? Овладяване на кризата с глобалното затопляне.

Месец по-късно обаче авиоиндустрията дава отпор: няколко френски и европейски авиокомпании планират да се позоват на свободата на движение- една от четирите основни свободи на всеки гражданин, залегнали в европейското законодателство. Освен това ще лобират и пред правителството. Те се опасяват, че тази забрана, която влиза в сила само за 3 години, може да доведе до още по-всеобхватни ограничения. Твърдят още, че всъщност новите правила не са никак ефективни за лимитиране на емисиите.

Предстои да видим как аргументът за свобода на движението ще бъде интерпретиран, предвид изключителната му сложност, и дали ще доведе до някаква практическа промяна. Едно обаче е сигурно: казусът е особено сложен, тъй освен заканите, които отправя авиоиндустрията, имаме налице и зелените лобисти, които обещават да се противопоставят на призивите за отмяна.