Политика

Кабинетът впряга потребителите да контролират цените

От Euronews България Euronews България

Служебното правителство анонсира създаването на механизъм, чрез който гражданите да могат да контролират цените на хранителните продукти. Това обяви премиерът Гълъб Донев след работна среща между министрите и шефове на агенции, на която бяха обсъдени мерки срещу инфлацията в страната.

„С механизма, който ще създадем, целим да привлечем потребителите, българските граждани, за да бъдат в основата на контрола, който ще прилага държавата по цялата верига - от производителя до щанда в магазина“, обясни идеята Донев. Не е ясно съвсем как и кога ще сработи този механизъм и дали по някакъв начин няма да е в ущърб на търговците и производителите.

В същото време служебният премиер побърза да обясни, че правителството няма да се намесва в свободния пазар и да бъдат нарушавани „създадените правила и механизми за свободна конкуренция и честни практики“.

„Установихме разлика при цените при производител през търговец до щанда в магазина, и то разлики от 20-30% и повече. Това, което ще направим, е да въведем ежедневен механизъм за наблюдение и контрол по цялата верига на доставките от производителя до щандовете в магазините, независимо от големината на магазина - дали са квартални магазинчета или големи супермаркети“, посочи Донев, но не даде повече информация как точно ще се извършва това наблюдение и ще има ли санкции при установена спекула.

Премиерът обяви, че ще бъдат показани „нелоялните търговски практики, за да може потребителите да бъдат наясно къде се получава изкривяването на цените при най-необходимите стоки и услуги“. Той се закани „властта да бъде безкомпромисна в контрола“.

„През агенция „Митници“ ще следим дали се плащат такси и данъци при вноса на продукти и ще следим формирането на цената и печалбата в търговските вериги“, обясни Донев.