Политика

Премиерът на среща с работодателите за газа, Борисов обвини властта в манипулации на цените

От Euronews България Euronews България
Romania Bulgaria 22119402805041 Кирил Петков Снимка: АР

Премиерът Кирил Петков ще проведе среща с представители на работодателските организации в четвъртък, 5 май.

Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Повод за поканата за дискусията в Министерския съвет са цените на природния газ и тока, както и налагащите се в отговор мерки. В срещата участие ще вземат също вицепремиерите Асен Василев и Корнелия Нинова. В този контекст започна изпращането на официалните покани за събитието, което ще продължи и в първите работни дни след празниците.

От Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори пък заплашиха управляващите с протести заради очакваното повишение в цените на газа. От организацията настояват да се постави "временен таван на цената", а разходите над този праг да бъдат покрити чрез компенсаторен механизъм.

Българската индустрия не може да понесе цени на природния газ, по-високи от тези за месец април.

Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори

В същото време лидерът на най-голямата опозиционна партия ГЕРБ – Бойко Борисов остро критикува управляващите за ситуацията с газа.

 

News 57680 134188 Бойко Борисов Снимка: ГЕРБ
Не е вярно, че купуваме руски газ на по-високи цени. Какво щеше да стане, ако изобщо нямаше количества в България? Щяхме ли да говорим за това и щяхме ли да говорим за газ? Този човек от Луната ли е паднал (визира енергийния министър Александър Николов – бел. ред.).

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ

Според Делян Добрев купуваме руски газ, но на по-висока цена и чрез посредници. Борисов обвини управляващите, че участват в схеми, далавери и корупция, обслужващи Путин. Той се позова на медийни публикации, според които компанията МЕТ е подставен играч на "Газпром" и има договорка с руския монополист да пренася негов природен газ.

Частната компания "МЕТ Енерджи" си е резервирала количества за собствени търговски цели. Как може тя да си го позволи, а държавата не може да си гарантира доставките на газ? Тази фирма ще продължи да търгува с или без "Булгаргаз". Вие си играете с населението, с икономиката и индустрията.

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ

Делян Добрев добави, че "върви страшна манипулация за цените на газа". Той показа изчисления какво би се случило по стария договор и по стария ред на плащане, както и какво ще се случи сега с посредниците. Средната цена е 134,90 лв., което реално е 6% намаление и от 1 май щеше това да е цената. С посредниците средната цената е 182,55 лв. Гръцкият "Булгаргаз" - "Депа", продава на българския "Булгаргаз" руски газ. А за МЕТ вашите разследвания твърдят, че е с руски корени", обясни бившият енергиен министър.

"Те изпразниха Чирен и го оставиха на 18%, но с 8-9% от тях те могат да играят по фактури, като продължават да си купуват скъпия газ. Вкарват в микса това, което е на дъното на Чирен, а после потребителят ще плати друга цена. Страшни схемаджии, евала, това не мога да си го представя. Там са мислители, които нямат равни в схемите, такова нещо досега не е имало, нямат равни", коментира Борисов.