Европа

Министрите на енергетиката в ЕС изготвят общ отговор за руския газ

От Euronews България Euronews България
Bulgaria Gazprom Reax 22117532118959 Снимка: АР

Министрите на енергетиката на държавите от Европейския съюз провеждат извънредни разговори, за да се обединят около единен отговор на искането на Москва за плащане на руския газ в рубли и заплахата от спиране на доставките.

Срещата се провежда след като през уикенда Европейската комисия проведе дискусии с най-засегнатите държави-членки – България и Полша.

ЕС се доближава към забрана на вноса на руски петрол до края на годината, съобщиха дипломати след разговори между Комисията и страните от ЕС през уикенда преди срещите през тази седмица.

На срещата в понеделник министрите ще обсъдят и необходимостта от спешно осигуряване на доставки на газ от други страни и запълване на хранилищата.

 

Миналата седмица Русия спря доставките на газ за България и Полша, след като те отказаха да изпълнят нейното искане да плащат ефективно в рубли. Двете страни вече планираха да спрат използването на руски газ тази година и заявиха, че могат да се справят без него, но това породи опасения, че други страни от ЕС, включително зависимата от газа икономическа сила Германия, могат да бъдат следващите.

Ситуацията заплашва да разклати единния фронт на ЕС срещу Русия в условията на несъгласие относно правилния начин на действие, тъй като през уикенда страни като Австрия, Унгария, Италия и Словакия изразиха резерви относно евентуалното ембарго.

Тъй като много европейски компании са изправени пред крайни срокове за плащане на газа по-късно този месец, държавите от ЕС имат спешна нужда да изяснят дали компаниите могат да продължат да купуват горивото, без да нарушават санкциите на ЕС срещу Русия заради инвазията й в Украйна.

 

Germany Russia Fossil Fuels 22121560427491 Снимка: АР

Москва заяви, че чуждестранните купувачи на газ трябва да депозират евро или долари в сметка в частната руска банка „Газпромбанк“, която ще ги конвертира в рубли. Европейската комисия уведоми страните, че спазването на руската схема може да наруши санкциите на ЕС, като същевременно предложи на страните да извършват плащания, които не противоречат на санкциите, ако обявят плащането за завършено, след като е извършено в евро и преди да бъде превърнато в рубли.

Миналата седмица България, Дания, Гърция, Полша, Словакия и други страни настояха за по-ясен съвет, Брюксел изготвя допълнителни насоки.

В петък Русия заяви, че не вижда проблем в своето постановление, което счита задължението на купувача за изпълнено едва след като твърдата валута бъде конвертирана в рубли.

 

Страните от ЕС са платили над 45 млрд. евро на Русия за газ и петрол, откакто тя нахлу в Украйна на 24 февруари, установи изследователската организация „Център за изследвания на енергетиката и чистия въздух“.

Русия доставя 40% от газа и 26% от вноса на петрол в ЕС – зависимост, която означава, че Германия и други страни досега са се противопоставяли на призивите за рязко спиране на вноса на руски горива поради опасения от икономически щети.

Междувременно се очаква на среща в сряда висшите дипломати на блока да обсъдят шестия пакет от санкции на ЕС срещу Москва, който вече се изготвя от Комисията.

По-късно този месец Комисията ще представи планове за прекратяване на зависимостта на Европа от руските изкопаеми горива до 2027 г., включително разширяване на възобновяемата енергия и обновяване на сградите, за да консумират по-малко енергия.