Свят

Гърция вече помага на България с доставки на газ, САЩ, ЕС и Германия ще се включат

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Gaz 3 620X413

Гърция и Германия ще продават газ на България и Полша след отказа ни да плащаме за руското „синьо гориво“ в рубли, пише авторитетното британско издание Financial Times, Гърция вече помага на страната ни с доставките на природен газ, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. Американският президент Джо Байдън също обеща да отклони количества от синьото гориво към страната ни.  

Няколко страни, сред които Гърция, Германия, Съединените щати и Eвросъюза обещаха помощ на България и Полша с газа.  Гърция вече помага на съседна България с доставките на природен газ, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. На 3-ти май той ще бъде в Александруполис с други балкански лидери на новия терминал за съхранение на LNG. Той ще позволи за по-малко от 20 месеца да диверсифицираме напълно източниците си за доставки на природен газ не само у нас, но и на целия Балкански полуостров. Гърция ще купува руски газ, без да нарушава санкциите на ЕС срещу Русия, увери още премиерът Мицотакис. Според него настоящото заседание на правителството протича „под сянката на ново руско изнудване с акцент върху доставките на природен газ“.  

Съедините щати могат да пренасочат продажбата на природен газ, за да помогнат на Полша и България.  

Джо Байдън, президент на САЩ: “Полша посочи, че има значителни запаси от газ, планирали са. Не толкова много, но така е и с България. Работим с нашите съюзници като Япония и можем да пренасочим нашата продажба на природен газ към тези страни директно към Полша и България”. 

Гърция и Германия ще продават газ на България и Полша след отказа ни да плащаме за руското „синьо гориво“ в рубли, пише авторитетното британско издание Financial Times. Потоците на газ в Малнов, ключовият граничен пункт между Германия и Полша за газопровода Ямал-Европа, се увеличиха до 12,7 милиона киловатчаса в час, съобщи германския газопреносен оператор. 

Мачей Вазик, заместник-министър на вътрешните работи и администрацията на Полша: “Ще се разпореди на полските газови компании да поемат задачата да доставят газ на общините, които са били откъснати от мрежата в резултат на решението за налагане на санкции. Убеден съм, че този проблем ще бъде решен бързо”. 

ЕС ще помогне на страните, на които Русия спря подаването на природен газ – България и Полша. Това съобщи върховният представител на блока за външната политика Жозеп Борел. По думите му, отговорът на руските действия ще бъде единен и подкрепящ.  

Жозеп Борел, върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността: “Ние имаме капацитета да изпомпваме газа и да го разпределяме сред нас, защото това не е еднопосочен транзит. Веднъж влязъл в Европейския съюз, газът може да циркулира от една страна в друга. Затова нашият отговор ще бъде общ, подкрепящ и единен. Каквото се случва на една страна членка, се случва на всички едновременно”. 

Нито една държава членка няма да направи нещо, което включва заобикаляне на санкциите. Договорите ще се изпълняват стриктно в условията, в които са предвидени, и ако трябва да бъдат платени в долари или евро, ще бъдат платени в долари или евро. Санкциите срещу Москва ще продължат, но решение за окончателен отказ от руски петрол и газ все още не е взето.В сряда руският държавен енергиен концерн „Газпром” прекъсна доставките на газ за Полша и България, след като двете страни от ЕС отхвърлиха искането на Москва за плащане в рубли.