Икономика

Габриела Руменова, „Ние, потребителите“: Телекомите вдигат цените неправомерно, КЗП трябва да се намеси

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Клаузата, с която телекомите вдигат цените, е неправомерна, защото не дава възможност на хората да се откажат от услугите им. Това заяви създателят на  онлайн платформата "Ние, потребителите" Габриела Руменова. Според нея Комисията за защита на потребителите трябва да поиска от мобилните дружества да обявяват тази клауза за недействителна.

 

Полезният ход би бил първо, ако не е направено така, че тази клауза да присъства и при трите телекома, и тук биха могли да се намесят от Комисията за защита на конкуренцията, защото може би трябва да се види дали няма някакво съгласуване на действията – и на трите оператора.

Според Руменова, тази клауза следва да бъде прогласена за недействителна от съда, и тогава потребителите биха могли не само да не плащат в бъдеще това, а всъщност да им бъдат върнати парите и за минали периоди. Защото, ако тя е недействителна, дори и да е фигурирала в договорите им, това означава, че все едно не е съществувала и не би следвало да поражда никакви правни действия, обясни тя.

Ние като потребители бихме могли да се обърнем и към неправителствена организация, и към Комисията за защита на потребителите, посочи Руменова.

„Освен че може да изисква от дружествата да коригират, да отстраняват клаузи, които създават неравновесие между правата и задълженията на търговците и потребителите, (КЗП - бел. ред.) също така може, ако самите търговци откажат да го направят, да заведе колективен иск“, поясни създателят на „Ние, потребителите“.

Цялото интервю вижте във видеото.