Икономика

Експерт: Безвъзмездната помощ не може да покрие фотоволтаици от 10 kWh

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер

15 000 лева безвъзмездна помощ за домакинствата, които си монтират соларни панели. Това обеща министерството на енергетиката. Парите ще се възстановяват на домакинствата след като инсталират фотоволтаичната система.

С 30 до 40% процента ще се свие сметката ни за електричество, ако се отопляваме чрез фотоволтаична система. Първоначалната инвестиция обаче е голяма, но тя би могла да се възвърне до 10 години, твърди експертът Светослава Янчева.

 

Фотоволтаичната централа работи целогодишно, необходимо е да има слънце, зимата производството е най-ниско, заради по-малкото слънчеви дни. Но хората трябва да гледат на тази инвестиция малко по-глобално. Да не гледаме че ще спестим 100 лева зимата, а 1000 лева лятото. Важното е, че в рамките на календарната година да постигнем това което сме имали като намерение, а то е си намалим разходите за електроенергия.

Светослава Янчева, мениджър във фирма за соларни системи

В моментите в които хората са на работа, а фотоволтаикът произвежда енергия и не се ползва, е добре тя да се съхрани в батерия. В момента, в който хората се приберат от работа вечер пускат да електроуредите и могат да започнат да черпят от производството на фотоволтаика, обяснява тя.

В квартал Беломорски в града под тепетата почти всяка къща разполага с бойлер, който се зарежда чрез фотоволтаична система. Къщата на Венцислав Филев е оборудвана с 10 киловатови соларни панели, а това е намалило наполовина сметките му, тъй като той е небитов потребител.

 

Към момента системата ни е с две батерии и така около 50%, а може би 60% се покрива от фотоволтаичната ни централа. Около 37 хил. струва инсталацията. В порядъка на 10-12 години ще се оправдае инвестицията, но изцяло зависи от цените на тока.

Венцислав Филев 

А Николай Попов е поставил соларна система, която загрява водата в дома му, още през 2012 г., когато го построява, а ефектът от това е огромен.

 

100 лева плащам за цялата година, за да си затоплям бойлера, който е 200 литров, мисля, че това е много добре, ако използвам реотанът на бойлера на бойлера ще бъде много по-скъпо.

Николай Попов

Това, че Николай се отоплява главно на дърва, го прави потенциален кандидат в програмата за подпомагане на домакинствата за заменяне на неефективните източници на енергия с възобновяеми. Според програмата на министерството на енергетиката са предвидени средства за фотоволтаични системи до 10 киловата на стойност до 15 хиляди лева. Според Светослава Янчева тези пари ще стигнат само за системи до 5 киловата.

 

Една инсталация – 10 киловата каквато е тук, тя е за по-големи домакинства струва два пъти повече отколкото реално биха могли да си позволят хората да получат като безвъзмездна помощ. Предполагам, че масово домакинствата ще се възползват от по-малки системи, от порядъка на 5-6 киловата монофазни, с по-малък бюджет. За 5 киловата е нещо от порядъка на 20 до 22 хиляди лева. Това е цената и е сума без ДДС.

Светослава Янчева, мениджър във фирма за соларни системи

В програмата са заложени 240 млн. лева по плана за възстановяване и устойчивост. В първият транш са заложени 80 млн. лева, като от тях около 60 милиона ще бъдат за фотоволатични системи за собствено потребление.

„За първия етап около 3,5 до  4 хил. домакинства биха успели да се възползват, а от целия общ бюджет - 240 млн. не по-малко от 10 хил.“, обяснява Янчева.

Възможно ли е обаче да закупим и поставим сами фотоволтаичната система, ако участваме в програмата? В становище на Министерство на енергетиката до Euronews Bulgaria става ясно, че:

„Съгласно Условия за изпълнение, част от пакета документи, дейностите по доставката, монтажа и въвеждането в експлоатация на фотоволтаична система до 10 kWh, финансирани по процедурата, трябва да бъдат извършвани от лице, притежаващо необходимата професионална квалификация за това“, казват от министерството.

Според списък с оторизираните за това лица те са около 1000 души.

По план програмата за подпомагане на домакинствата, които искат да се оборудват с фотоволтаични системи се очаква да бъде пусната в началото на февруари. Семействата, които искат да се възползват не трябва да са започват дейности по инсталацията им преди 7 юни 2022 г. Подаването на заявление за участие ще се извършва изцяло по електронен път чрез попълване на уеб базиран формуляр за кандидатстване.