The Cube

The Cube: Германия и соларната революция

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

В каква престижна класация се нарежда Германия на тема екология, ще разберем от Мария Кръстанова в The Cube. 

Германия е сред трите държави, които водят в соларната революция. Ако се разгледа процентът на електроенергията, произведена от слънчева енергия, Холандия, Германия и Испания са на първо място, съответно с 23%, 19% и 17% през лятото на 2022 г. Тези са и трите държави, които продават на търг най-големи количества възобновяема енергия.

Най-голямата икономика в Европа се стреми към 80-процентов дял на възобновяемите източници до 2030 г. Нидерландия, наред с Дания и Австрия, пък се стремят към 100-процентно използване на възобновяеми енергийни източници до края на десетилетието. Сред държавите със сериозен процент соларни панели са още Норвегия, Италия, Швеция и Белгия.

Според мозъчния тръст за чиста енергия Ember до 2035 г. слънчевата енергия трябва да нарасне девет пъти, ако искаме континентът успешно да се справи с глобалното затопляне.

Според експерти слънчевата енергия е изключително лесен начин за решаване на енергийната криза, особено за следващата зима, за която се твърди, че ще бъде тежка заради изчерпалите се евентуално газови резерви. Те добавят още, че стига да има политическо и социално съгласие, пускането в действие на един соларен парк за една година е леснопостижима цел.