The Cube

The Cube: Фалшивите новини за войната в Украйна

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

Фалшивите новини за войната в Украйна в социалните медии не спират да се разпространяват. Кой е последният такъв случай?

Войната на Русия в Украйна представлява благоприятна почва за възникване на различни фалшиви новини и всевъзможни дезинформации, разпространявани не само от потребители на социалните мрежи, но и от родни политици.

Пресен пример за това е участието от неделя в сутрешния блок на Euronews Bulgaria „Добро утро, Европа“ на политика от БСП Румен Гечев. Нека видим кратък откъс с думите му.

 

Президентът на Украйна отказа да изпълни споразумението, където стои подписа на Украйна и не само, че отказа, но от 2014 г. досега по данни на ООН избиха нацистките батальони от Украйна 14 000 руснаци в Украйна.

Румен Гечев, БСП

Всъщност изнесената от Гечев информация в студиото не отговаря на истината и е обозначена като дезинформация от страна на службите на ЕС.

Данните в цитирания от Гечев доклад на ООН сочат, че в периода от 14 април 2014 г. до 31 декември 2021 г. общият брой на потвърдените жертви в конфликта в Донбас е между 14 200 до 14 400 души, от които най-малко 3404 цивилни, около 4400 загуби на украинските въоръжени сили и около 6500 загуби на въоръжени групировки.

Тоест, бройката от 14 000 се отнася до общото число на всички потвърдени жертви, а не само на тези от страната на проруските сили в Донбас. Освен това, в доклада на ООН не се споменават никакви „нацистки батальони“.

Има още много дезинформации, които интензивно се разпространяват в онлайн пространството. Може да намерите повече информация за тях и проверка на фактите дали са верни или не, в профила на Европейската комисия в България във Фейсбук.