The Cube

The Cube: Защо руски съд глоби собственика на Уикипедия?

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

Руски съд глоби собственика на Уикипедия - Фондацията Уикимедия - да плати 2 млн. рубли, което е над 32 000 долара, заради статии, свързани с войната в Украйна. Новината съобщи ръководителят на руския клон на фондацията в интервю за Ройтерс.

Станислав Козловски заяви, че санкцията е наложена за това, че не са изтрити статии, които Русия е поискала да бъдат премахнати. Той обаче подчерта, че фондацията ще обжалва и ще се бори за справедливост.

Двете статии, заради които компанията е осъдена да плати мащабната глоба, са озаглавени:

„Ненасилствена съпротива на гражданското население на Украйна в хода на руското нахлуване“ и „Оценки на руското нахлуване в Украйна през 2022 г.“

„Все още разполагаме с доста силна процесуална позиция, така че имаме основания да смятаме, че ще успеем да отменим както тази глоба, така и глобите, наложени през април“, каза Козловски, като се позова на по-ранните глоби на обща стойност 5 млн. рубли.

Козловски посочи още, че съществува реален риск броят на делата срещу фондация „Уикимедия“ да се увеличи, след като в Уикипедия има много статии за руската инвазия в Украйна, която Русия нарича „специална военна операция“

До момента са заведени само три съдебни дела.