The Cube

The Cube: Външно министерство на Русия разпространи фалшива новина

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

Руското външно министерство сподели снимка в Twitter като твърди, че тя доказва подготвянето на „мръсна бомба“ от украинска страна.

Туитът беше придружен от думите: "Две организации в Украйна са получили директна заповед да създадат така наречената мръсна бомба. Работите са в заключителния си етап".

Украйна и западните й съюзници осъдиха обвиненията, наричайки ги „абсурдни“ и „опасни“ и заявиха, че Русия се готви да ескалира войната.

Всъщност за какво става дума?

Публикуваната снимка от министерството на външните работи на Русия датира поне от 2010 г., като е публикувана за пръв път от Словенската агенция за радиоактивни отпадъци. Словенското правителството потвърди произхода на снимката, но заявиха, че снимката е била публикувана без тяхно знание. Според Москва на снимката се виждат чували с радиоактивни материали, които биха могли да се използват в "мръсна бомба". Но словенското правителство заяви в Twitter, че на снимката не се виждат "никакви радиоактивни източници, изброени от Москва".

"Използва се за професионални презентации за широката и заинтересованата общественост като обяснителен материал. На снимката са показани детектори за дим, които са обект на обща употреба", се казва в нея.

Според директора на Словенската агенция за радиоактивни отпадъци Санди Виршек: "Радиоактивните отпадъци в Словения се съхраняват безопасно и са под наблюдение.“