The Cube

The Cube: Идеята на Гугъл да промени света

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

Каква мащабна идея за промяна на света има Гугъл, ще научим от Мария Кръстанова в The Cube.

Гугъл ще създаде модел за изкуствен интелект, който ще позволи на компанията да предлага услугите си на 1000 от най-говоримите езици в света. Това обяви вчера Йохан Шалквик, инженер от Google и проектант на идеята,  на среща с журналисти. Среща, посветена на последните иновации в технологичната сфера, особено тези с изкуствения интелект. 

Според него на езиците, които се говорят в света са над 7000, но съвсем малка част от тях могат да се намерят в онлайн пространството. Така му е хрумнала и идеята.

Той добавя още, че не бива да приемаме за даденост подобни функционалности, защото те далеч не са толкова достъпни, за колкото ги смятаме.

Google планира да интегрира постигнатите резултати в своите продукти, включително YouTube и Google Translate.

Групата се стреми да събира и аудиоклипове за езици, за които може да няма много писмени материали. По-рано тази година компанията майка на Facebook Meta обяви подобен план, наречен No Language Left Behind (Не оставяме езика на заден план), предназначен за създаване на системи за превод, които да обхванат стотици световни езици.

Проектът е изключително амбициозен и от Гугъл предупреждават, че ще отнеме години да се реализира. Ясно е обаче, че веднъж случили се, подобрението, което ще окаже на света, ще бъде неизмеримо.