The Cube

The Cube: Какви са някои от фалшивите новини за помощта от ЕС и САЩ на Украйна?

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

Руската агресия в Украйна продължава вече осем месеца, а паралелно с това и пропагандната агресия онлайн ражда фалшиви новини, митове и дезинформации по адрес на нападнатата страна и държавите, които ѝ помагат. Такава държава е Америка, а нейното активно участие в предоставянето на финансова и военна помощ за Украйна стана благодатна почва за възникването на разнопосочни митове, които разединяват и американското общество. Да се опитаме да развенчаем някои от най-популярните:

Мит 1: Конгресът не е имал "достатъчно време да обсъди" американската помощ за Украйна или да "прочете законопроекта".

Реалност: През 2022 г. Украйна е била единственият най-обсъждан, докладван и разискван външнополитически въпрос в САЩ.

Непрекъснато се обсъждат ролята на САЩ в конфликта от законодатели, политици и коментатори в залите на Конгреса и извън тях, твърдят самите те.

Мит 2: Европа трябва да "харчи повече", преди Америка да го направи.

Реалност: Да, вярно е, че много европейски държави не отделят 2 процента от БВП за отбрана. САЩ водят по общ размер на финансовите ангажименти към Украйна.

Въпреки това, според данните на Килския институт за световна икономика за проследяване на помощта за Украйна, доста европейски страни са дали повече средства за Украйна от САЩ като процент от БВП.

Мит 3: Американското оръжие се оказва на черния пазар или не достига до фронтовите линии.

Появиха се няколко доклада, чиято основна теза беше това, но почти веднага бяха опровергани. Експерти смятат, че скорошните успехи на Украйна в Херсонска и други области доказват, че оръжието е до стигнало до украинския фронт.

Вижте още във видеото.