Европа

ЕС отказва да плаща газа в рубли, подготвя шести пакет санкции срещу Русия

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Offshore Wind Ukraine War 22117638473001 Европейският комисар по енергетиката Кадри Симсон. Снимка: АР

Европейският съюз отказва да плаща за газ от Русия в рубли и трябва да се подготви за прекъсване на доставките.

Това предупредиха Европейската комисия и френското председателство на ЕС след извънредното заседание на министрите на енергетиката на 27-те, състояло се в Брюксел.

Паралелно с това Брюксел работи по шестия пакет от санкции срещу Русия, който ще се съсредоточи върху поетапното ембарго на петрола. Германия, която преди беше един от основните противници, сега се съгласява с него. Предложението може да бъде обявено от Европейската комисия още днес, предава Euronews. 

Искането на Москва да се плащат покупките на газ в рубли е едностранна и неоправдана промяна на договорите и е легитимно да го отхвърлим. 97% от договорите, сключени с европейските компании, уточняват валутата за плащането и става дума или за евро, или за щатски долари.

европейския комисар по енергетиката Кадри Симсон

"Използването на предложената от Москва схема чужди компании да плащат за природния газ чрез позволяването от тяхна страна на Русия да превалутира преведените от тях суми в рубли е нарушение на санкциите на ЕС. Плащането в рубли чрез механизма за превалутиране под надзора на руските власти и чрез втора специална сметка в "Газпромбанк" е нарушение на санкциите и няма как да бъде прието", заяви още Симсон, цитирана от Ройтерс.

Кадри Симсон заяви, че не й е известно да са били открити сметки в рубли, допълва Франс прес. "Предвидени са плащания за средата на май и повечето компании ще спазят условията на договорите", добави тя.

Френската министърка на екологичния преход Барбара Помпили също потвърди желанието да се спазват договорите и заяви, че ЕС трябва да се подготви за преустановяване на доставките.

Няколко страни членки поискаха разяснения относно плащането в рубли посредством откриване на специална сметка и Кадри Симсон обеща детайлни уточнения, за да обясни на компаниите какво могат да направят и какво не.

Полша и България уредиха плащанията си в предвидената в договорите им валута с "Газпром" и отказаха да открият втора сметка в рубли. Руският газов гигант преустанови доставките за тях, считайки че плащането не е било извършено.

Няма непосредствени рискове за доставките. Но ние няма да можем да заменим 150-те милиарда кубични метра газ, купувани от Русия с други източници. Това няма да е поносимо. Ние можем да управляваме заменянето на две трети от доставките на руски газ.

европейския комисар по енергетиката Кадри Симсон

Симсон настоя за необходимостта страните членки да напълнят резервите си, а Барбара Помпили подчерта необходимостта да се диверсифицира начинът на производство на електричество и на отопление.

Министрите не успяха да вземат решение за прогресивно спиране на покупките на руски петрол и руски петролни продукти, планирано от ЕС, за да се пресече европейското финансиране за Русия, която води война в Украйна.

Днес в Страсбург ще има среща на всички европейски комисари и председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен ще уточни какво е било решено. На 4 май предложението ще бъде представено на страните членки за одобрение. Но не се знае дали това ще стане до уикенда, заяви германският министър на енергетиката Роберт Хабек.

Ако 27-те се разберат по този въпрос, то спирането на купуване на руски петрол и петролни продуки ще бъде прогресивно, от 6 до 8 месеца, но ще има и мерки с незабавен ефект, като например данък върху транспорта с танкери, потвърди европейски представител.

ЕС вече наложи ембарго на руските въглища и затвори пристанищата си за руски кораби, с изключение на тези, транспортиращи въглеводороди.