Свят

Руска телевизия излъчи симулация на ядрена атака срещу Берлин, Париж и Лондон

От Euronews България Euronews България
Руска ТВ Кадър: Скрийншот Twitter

Симулация на ядрена атака срещу Берлин, Париж и Лондон се появи в популярно руско предаване. Графика показа в реално време колко би отнело на ракета, изстреляна от Калининград в Балтийско море, да достигне до големите столици в Европа.

Според показаната графика, на руската ядрена бойна глава ще са ѝ необходими 106 секунди, за да достигне Берлин, 200 секунди до Париж и 202 секунди до Лондон.

Председателят на националистическата партия "Родина" Алексей Журавльов заяви, че в такава ситуация Великобритания вече няма да съществува.

 

Една "Сармат" и това е - Британските острови са съществували някога, Британските острови вече не съществуват. Говоря сериозно.

Алексей Журавльов, председател на националистическата партия "Родина"

Депутатът от Държавната дума Евгений Попов от партия "Единна Русия" твърди, че Великобритания също има ядрени оръжия и ако бъде използвана ракета "Сармат":

Никой няма да оцелее, никой няма да остане на планетата. Ще започнем отначало, от нулата.

Евгений Попов, депутат от "Единна Русия"

Случилото се следва съобщения по руската телевизия, че Владимир Путин може да използва парада за Деня на победата на 9 май, за да обяви пълномащабна война на Украйна. В отговор на западната подкрепа за Украйна Путин нареди на военните да изстрелят тестово своите ракети "Сармат", които са известни и като "Сатана II".

Според "Дейли мейл" миналата седмица Путин се е похвалил, че хиперзвуковите ракети на страната му могат да "пробият всички съвременни защити" и да бъдат готови да ударят Обединеното кралство "до есента".

Изказването е направено в едно от най-гледаните руски телевизионни предавания. Негови автори са съпрузите Олга Скабеева и Евгений Попов и е едно от най-гледаните предавания в Русия.