Общество

Вместо на Северна Македония, България изпраща на Турция три генератора

От Euronews България Euronews България
Granica Gyueshevo Rsmakedonia2 FB

България дарява на Турция обещаните на Северна Македония три електрически генератора. Българското вътрешно министерство обеща да изпрати генератори на македонската граница, след като Скопие спря за няколко часа българите, тръгнали да почетат Гоце Делчев на 4 февруари. Официалното обяснение на македонските власти тогава бе, че е трябвало да спрат работа на граничния пунк Деве баир, защото е спряло електричеството и съответно пропусквателната система.

Според информация на БНР от неделя от ГКПП Деве баир са отказали да получат обещания агрегат от министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, а в понеделник Демерджиев обяви, че генераторите ще бъдат пренасочени към Турция, където има по-голяма нужда след разрушителните земетресения.

"Надявам се, че Република Северна Македония ще намери сили и средства да обезпечи граничния си контрол по-добре", каза още министър Демерджиев и допълни, че предстоят консулски консултации, в които се надява да участва.

"Там ще уточним всички проблеми и ако можем да помогнем, ще им помогнем, но нуждата в Турция в момента е много по-остра, касае спасяване на човешки животи и смятам там да отидат трите генератора", каза вътрешният министър.