Европа

Македонският вътрешен министър: Действахме европейски на границата с България

От Euronews България Euronews България
Oliver Spasovski BGNES Снимка: БГНЕС

Македонският министър на вътрешните работи Оливер Спасовски определи вчерашните действията на силите на реда на граничния пункт с България като пример как действа една европейска полиция.

Вчера в продължение на целия ден ГКПП Гюешево-Деве Баир на практика бе затворен, а някои от желаещите да преминат границата, за да се поклонят пред саркофага на Гоце Делчев в Скопие получиха лошо отношение според адвоката им. Срещу трима от тях има забрана за влизане в РСМ за три години. Те са глобени с по 300 евро и са им взети "800 евро за съдебни разходи". Според техния адвокат те са били и бити от македонските гранични полицаи.

"Искам да поздравя и да отдам признанието си за професионализма и отдадеността на всички части на МВР за изключително добре свършената оперативна работа при гарантирането на сигурността при честването на рождения ден на Гоце Делчев", каза Спасовски и подчерта: Както пред гроба на великия Гоце в храма "Св. Спас", така и на граничните пунктове, македонската полиция бе на висота на своите задачи и успешно се справи с това събитие от най-висша степен от гледна точка на сигурността - класически пример как действа една полиция от европейско ниво", заяви той, цитиран от БГНЕС.

Спасовски "благодари на гражданите, медиите и новинарите, които са проявили разбиране и по възможно най-професионалния начин са допринесли за достойно честване на великия Гоце Делчев".

Припомняме, че снощи Министерството на външните работи на България излезе с остра реакция относно случилото се в Македония. Действията на местните власти бяха определени като недопустими и унизителни спрямо българския народ и България. Външно министерство упрекна политиците в Скопие, че не са спазили обещанията си за осигуряването на безпрепятствен достъп за български граждани до гроба на Делчев в църката „Свети Спас“, въпреки многократните уверения от тяхна страна.