Общество

Глоба по 300 евро и тригодишна забрана за влизане в РСМ за арестуваните на границата българи

От Euronews България Euronews България

Тримата български граждани, които бяха задържани на граничен пункт „Деве баир“ на границата със Северна Македония, са експулсирани от страната и имат забрана за влизане за срок от 3 години, съобщават македонски медии. Съдът е постановил още те да платят по 300 евро глоба за нарушаване на обществения ред и спокойствие.

След ареста на от външното ни министерство призоваха всички български граждани, които са получили писмен отказ за влизане на територията на Северна Македония, да предоставят тази информация до ведомството с цел предприемане на необходимите действия по дипломатически път. И напомнят, че свободното движение на хора е сред основните принципи на функциониране на ЕС.

Над 150 българи бяха заявили, че ще отидат на честванията в Скопие по повод 151 години от рождението на българския революционер Гоце Делчев. Много от тях обаче получиха писмен отказ да влязат в Република Северна Македония (РСМ).

Хората, които бяха връщани на границата твърдят, че има неформален „черен списък“ кои български граждани не могат да бъдат допускани на територията на РСМ. За такъв списък потвърди и вицепремиерът Демерджиев.

Част от българите, опитали се да преминат границата, се оплакаха и от полицейски произвол.

Сред арестуваните бе и заместник-председателят на Комисията по външна политика в 48-ото Народно събрание Ангел Георгиев. Ако задържаните бъдат съдени в РСМ и признати за виновни може да получат до 35 дни затвор. Или да бъдат изведени през границата с черен печат и забрана да влизат в РСМ.

Според вътрешното министерство в Скопие тримата българи са задържани, защото се опитали да нападнат физически граничните полицаи.

„Около 12:45 ч. на ГКПП Деве баир е настъпило нарушаване на обществения ред и спокойствие от Г.З.(35г.), А.Х.(50г.) и Р.Х.(54г.) български граждани, които първо са се отнасяли словесно, грубо и непристойно с най-обидни думи, а след това са се опитали да нападнат физически полицейските служители, извършващи служебни действия, при което са задържани и се работи по пълното изясняване на случая“, гласи съобщението по случая на МВР на РСМ.

Вътрешният министър Иван Демержиев окачестви като прекомерни мерките за сигурност, взети от полицията в РСМ за обезпечаване на обществения ред при честванията. Според него отношенията между двете страни не предполагат подобни „драконовски мерки“.

Вижте повече във видеото.