Политика

Петър Витанов, БСП: Скопие саботира искането си да е част от ЕС, вчера ограничи свободния достъп на хора

От Диана Радева Диана Радева Водещ

„РСМ сама саботира искането си да е част от ЕС. Тя вчера ограничи свободния достъп на хора, което е основно право за съюза. Наруши и Договора за добросъседство. Вътрешният министър на РСМ също отказа да поднесе цветя с нашия министър, така че това на практика е отстъпление от всичко направено досега. За да станат част от ЕС, РСМ трябва да направят конституционни промени. С действията си сега македонското общество няма как да убедят хората в Европейския съюз, че те могат да се интегрират в него.“

Това коментира в студиото на „Добро утро, Европа“ евродепутатът от Прогресивният алианс на социалистите и демократите/БСП Петър Витанов.

Той коментира, че ЕК е приключила с механизма за сътрудничество и проверка в България през 2019 г. и едва ли ще бъде възобновен.

Имаме всички основания да очакваме пробив за Шенген скоро. Не очаквам това да се случи в Шведското председателство, но в следващото е доста възможно.

Витанов не очаква скоро Украйна да се присъедини към Европейския съюз. „Не и докато е във война. Никой не знае как ще се стигне до края на тази война обаче“, допълни социалистът.

Евродепутатът не смята, че Националният съвет на БСП, който ще заседава днес, ще донесе някакви промени.

„По-скоро сме насочени към Конгреса. Има две групи хора в БСП. Едните са тези, които считат, че БСП е в низходяща тенденция с влошаващи се резултати и че първата стъпка процесът да се отпуши към обединение е смяна на ръководството. Другата група е близка до ръководството и искат този конгрес да мине тихомълком. Да не се говори за тези неща. Вместо да говорим за важните неща, говорим за това как можем да изключваме по-лесно колеги, които не са съгласни с политиката на ръководството. Здравият разум показва, че ако не повдигнем темата за бъдещето на партията, това означава, че нямаме рефлекси и е останала системата от преди десетки години. Според мен ще надделее тази група, която проявява загриженост“, коментира още Витанов.

Според него формирането на управляваща коалиция след изборите на 2 април ще бъде много трудно.

Целия разговор вижте във видеото.