Общество

Пендаровски: Върнахме от границата само проблемните, другите ги пуснахме

От Euronews България Euronews България
Pendarovski BGNES Снимка: БГНЕС

„Нека ми се обади един гражданин на България, на когото е отказано да влезе в Северна Македония и да отдаде почит на гроба на Гоце Делчев освен тези, които създадоха проблеми, за което има и видео кадри.“

Това заяви президентът на Република Северна Македония (РСМ) Стево Пендаровски в коментар за последното напрежение около честването на 151-ата годишнина от рождението на българския революционер Гоце Делчев.

Отношенията между Скопие и София се влошават в последно време, а рожденият ден на Гоце Делчев е бил използван от страна на България за ненужно вдигане на напрежението, каза Пендаровски в отговор на въпрос за оценката си за двустранните отношения между двете държави, предаде БТА.

На 4 февруари ние издържахме изпита и показахме как трябва да се държи една европейска държава, като уважава правото на хората да отдават почит към един велик македонски революционер и изолира всички, които идват, за да провокират и предизвикват инциденти. Ситуацията на границата е кристално ясна – всички, които искаха да влязат в РСМ го направиха и бяха допуснати до гроба на Гоце Делчев, онези, които се опитаха да нападнат полицията, получиха депортиране и глоби за нарушение. Всички европейски страни го правят по идентичен начин.

От границата обаче бяха връщани и журналистически екипи, включително и този на Euronews Bulgaria, на формално основание за липсващи документи по акредитация за достъп до церемонията по отбелязването на 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев в църквата „Свети Спас“ в Скопие.

Други български граждани пък не бяха допуснати на територията на Северна Македония с основанието, че скоро са присъствали на други възпоменателни събития в югозападната ни съседка, като например панихидата на 14 януари в Скопие по случай 95 години от смъртта на Мара Бунева.

Що се отнася до срещите в София, както и с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей, на представители на българската общност в Северна Македония Пендаровски каза, че „това не е нищо ново и те (македонските българи) от самото начало не могат да разберат, че както според двустранния Договор за приятелство и добросъседство с България, така и според всички международни норми, гражданите на Република Северна Македония трябва да потърсят правата си, ако мислят, че те са застрашени, от македонските институции”.

„За съжаление тръгнаха по обратния път и това е грешно. Това не означава, че ние няма да отговорим на техните потребности така, както и на всеки друг македонски гражданин, но смятам, че те напразно си губят времето в разговори с европейските институции и съда в Страсбург, докато преди това не са поискали подкрепа или поне да са обяснили проблемите си тук в Скопие”, добави Пендаровски.

По думите му декларацията, приета в последния ден от работата на българския парламент, „не се различава от тази, приета преди три години”, но тя е едностранна декларация, която е за вътрешна употреба с оглед предстоящите избори и не среща разбиране в Брюксел, а за европейския път на страната е важна преговорната рамка, която е приета от всички държави-членки на ЕС, включително и България.

Изявленията на Пендаровски бяха направени по време на съвместната пресконференция с президента на Унгария Каталин Новак, която е на официално посещение в страната, и която беше попитана дали отношенията между България и Република Северна Македония са били предмет на разговорите ѝ с българския президент Румен Радев по време на посещението й в България.

„Имах за цел да се запозная с позициите и на двете страни, техния начин на мислене и техните интереси. Надявам се, че ще можем да приветстваме Република Северна Македония в ЕС и ще се опитаме, ако имаме възможност, да допринесем за по-бързото изчистване на тези разногласия “, посочи Новак.