Европа

Русия твърди, че е превзела още едно селище до възловия град Бахмут (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Разнопосочна информация за това какво се случва на източния фронт в Украйна. Руските сили обявиха, че са постигнали важни победи и са навлезли с още няколко километра навътре в страната. Киев от своя страна пък заяви, че е отблъснал врага на няколко места по фронтовата линия. Едно обаче е сигурно – продължават ожесточените боеве за Бахмут. Битката за града продължава месеци, но все още Бахмут е украински.

Според властите в Киев, руските сили са бомбардирали 16 села около града, а инфраструктурата в самия Бахмут е силно повредена от поредната вълна на обстрели. Святогорск е на 80 км от Бахмут

„Руснаците дойдоха, а никой не ги е викал. Сега всички къщи са разрушени. Това не бива да се случва през 21 век. Съседите ми бяха убити. Мой съученик също – от бомби“, разказва Валерий.

Междувременно, руското министерство на отбраната съобщи, че силите на Москва са превзели селището Красна гора северно от Бахмут – стратегически град в епицентъра на боевете в Източна Украйна през последните месеци.

„В Донецкото направление доброволците от щурмовите отряди, с огнева поддръжка от ракетните войски и артилерията на южната група войски, освободиха селището Красна гора“, заяви на ежедневния си брифинг говорителят на военното министерство Игор Конашенков, цитиран от Асошиейтед Прес (AP).

Конашенков заяви, че загубите на украинската страна „възлизат на над 150 украински военнослужещи, четири бойни бронирани машини, шест пикапа и две гаубици Д-30“.

В петък Русия започна 14-ия кръг от масирани удари по украински енергийни съоръжения и друга жизненоважна инфраструктура. В източните, западните и южните региони бяха ударени инфраструктурни съоръжения с високо напрежение, което доведе до прекъсване на електрозахранването в някои райони.