Общество

След убийството, близките на Иван Владимиров очакват справедливост

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Димитър е приятел на убития Иван Владимиров. Той ни разказа за последния скандал с арестувания съсед.

„Два месеца по-рано този човек го беше заплашил,че ще го убие. Бяхме у тях, бяхме много тихи,не сме правили купон- това беше през деня. Не сме пили алкохол. Изведнъж той заля вратата с някакви гадории, каза,че ще го убие. Извикахме полиция, дойдоха полицията, но нищо не направиха срещу него. Даже това си говорихме с тях,че полицаите имат същите проблеми като нас“, казва той.

От СДВР съобщиха, че през последните две години страните в конфликта са подавали един срещу друг над 10 сигнала за междусъседски спорове. От полицията обаче отричат да са получавали жалби за заплахи с насилие.

„Повика полиция, когато бях аз вкъщи с внучето. Причината да повика полиция е, че се коли дете. Писъци, крясъци.. Аз стоя на балкона с дете, пръскаме се с една пръскалчица, полицая стои отдолу и ни гледа“, разказва Слава Иванова, майка на Иван Владимиров.

Последното оплакване от майката на Иван е от преди няколко дни.

„Последният случай за който става дума. Аз станах от леглото,телефонът беше до мен, падна на земята. Отидох до тоалетна, върнах се..малко по-късно стената залята, виждате размазано яйце. Синът ми слезе и му каза "ето ти моя телефон, когато имаш някакви оплаквания от нас или шум, който не ти харесва, моля обади ми се", продължава тя.

Вуйчото на Иван Владимиров разказа,че познава задържания от малко дете. След като бива отстранен от работа обаче, той спира да говори с хората.

„Не знам каква е причината да го уволнят. Това което съм чул е, че е вадил пистолет и е стрелял в някакво заведение и това е поводът. Защо не са му взели оръжието? Е,това не знам“, споделя той.

А проблемите със съседите били отдавна.

„Толкова много години хората се оплакват,че този човек си размахва пистолет,бръмчи си с пистолета навсякъде“, категоричен е Димитър.

Можеше ли убийството на Иван Владимиров да бъде предотвратено?

„Разбира се, че можеше да бъде предотвратено. Веднъж чрез контрол над притежание на огнестрелни оръжия, втори път чрез по-сериозна намеса в дълготраен съседски конфликт“, смята бившият правосъден министър Емануил Йорданов.

„На мен ми казаха,че той има законно притежавано оръжие, което значи че е намерил начин да си го узакони“, казва г-жа Иванова.

„То оръжието то е ясно как му е дадено, то обаче се подновява това нещо. Кой го подновява, защо му го подновява...“, пита се Димитър.

Според Йорданов контролът върху притежаването на разрешително за оръжие не е достатъчен.

„Самият закон не е с добри формулировки, за съжаление няма кой да му обърне внимание“, пояснява той.

Бившият вътрешен министър обяснява каква е процедурата след подаване на жалба за междусъседски конфликт и акцентира върху активността на самите потърпевши: „От там нататък ако има данни за престъпление материалите се предават на прокурор. От тук трябва да се отбележи,че по леките престъпления се преследват не от държавното обвинение, а от тъжба подадена от самото пострадало лице.“

Задържаният за убийството на Иван Владимиров бивш полицай е в ареста за 72 часа. След това прокуратурата ще поиска постоянен арест.

„Така е представил събитията, които с станали във своя полза,че той е бил нападнат от сина ми и се е защитавал“, казва Слава Иванова.

Близките на Иван са убедени,че убиецът е планирал дълго време нападението. Сега очакват справедливост.

„Мога само да кажа,че това което зависи от мен да бъде отстранен този човек от обществото , това ще се опитам да направя. Много хора ме подкрепят, надявам се да успеем“, завършва майката на убития.

Близките на Иван Владимиров - Нав се надяват, че след случилото се с него нещо в реакцията на институциите ще се промени.