Общество

Приятел на убития психолог: Крайно време е отговорността на институциите да бъде персонализирана

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Снощи десетки граждани излязоха на бдение пред дома на убития психолог Иван Владимиров-Нав. Хората определиха случилото се предизвестена смърт. След като в национален ефир Владимиров обявява, че може да бъде застрелян от неговия съсед – това в крайна сметка се случва. За абсурда на тази ситуация, от Синсинати, Охайо разговаряхме с неговия приятел – Дойчин Кършовски.

„Това ще е урок, само ако действаме. Вероятно сега докато си говорим има хиляди жилищни кооперации, където някой тормози съгражданите си“, заяви Кършовски в ефира на Euronews Bulgaria.

Той каза, че за последно с убития психолог са се видели, докато е бил в България.

„Видяхме се на представянето на моята книга. Говорихме за неговата, която излизаше след няколко месеца. Естествено, не сме си хабили ценното време да говорим за този човек, който го е тормозил явно“, посочи Кършовски.

Държавата с институциите си има огромна роля и е крайно време да се персонализира отговорността, тоест да няма грешки зад името на институция, било то МВР или друга институция. Трябва да има човек – някой, който е приел оплакването на Иван и не си е свършил работата. Неговият началник, който е одобрил кандидатурата на този човек да стане полицай и не си е свършил работата. Това са жива хора и те носят отговорност, която трябва да започне да се поема от всички на всяко ниво и тогава институциите ще заприличат на истински.

„Какво послание изпращаме днес с нашето поведение, реакцията на обществото, на медиите, е много важно, защото искаме това да е последният такъв нелеп инцидент, нали?“, каза още приятелят на убития психолог.

Със сигурност подобно нещо може да се случи и в САЩ, но тук има много голям респект към институциите, подчерта Кършовски.

Целия разговор вижте във видеото.