Общество

Убитият психолог Иван Владимиров-Нав се страхувал за живота си (Обновена)

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Известният психолог Иван Владимиров-Нав е бил прострелян смъртоносно на столичната улица "Черковна" снощи, съобщи БНТ. 

Столични полицаи са задържали днес 52-годишен мъж, който е убил с огнестрелно оръжие свой съсед. По информация на БНТ загиналият е именно популярният психолог. Сигналът за стрелбата е подаден в полицията снощи около 22:30 часа. Към адреса незабавно са насочени екипи на полицията и Спешна помощ, които констатирали смъртта на 45-годишния мъж.

Според източниците на БНТ задържаният за убийството е бивш полицай, а до стрелбата се стигнало след скандал между него и съседа му. 

По случая е образувано досъдебно производство.

Иван Владимиров-Нав е докторска по Психология на развитието от Университета на Лас Вегас и преподавател в продължение на 13 години в САЩ. След 13 години в Америка се завръща у нас през 2020 година и продължава дейността си в няколко направления - разработва стратегии за когнитивно и личностно развитие, за намаляване на стреса, участва активно в телевизионни предавания, насочени към психологическото здраве на пациентите и тяхното благоденствие.

Оказа се, че Владимиров се е страхувал за живота си и на практика е прогнозирал смъртта си. Преди броени месеци - през ноември 2022 година, при гостуване в предаването "Преди обед" по bTV, той споделя: 

"Аз имам съсед, който според мен има ментално отклонение. Аз нямам уредба вкъщи, нямам телевизор, нищо не правя вкъщи освен, че работя на компютъра и между 2 и 4 чат-пат се движа на компютърния стол. Той ми залива вратата с машинно масло, хвърля ми яйца по прозореца, защото аз съм му вдигал шум и не можел да спи. Мога да се закълна във всичко свято, че съм най-тихият човек на света и по-тих от това няма как да бъда. Ходих много пъти в полицията, казват, че нищо не може да се направи. А това е бивш полицай, който най-вероятно има и оръжие. И аз също не знам дали утре няма да съм поредният такъв случай на застрелян, просто защото на него му е превъртяло".

Това косвено бе потвърдено и от главния секретар на МВР Петър Тодоров. 

Причините, довели до трагичния случай, са изострени съседски отношения, за които са подавани сигнали от 2020 г. насам, обясни Тодоров. 

Задържаният за убийството на психолога Иван Владимиров е бил служител на МВР преди 23 години, заяви главният секретар на МВР Петър Тодоров. Сигналите били общо 12, повечето - от извършителя на убийството срещу майката на Владимиров, свързани със съседски взаимоотношения като вдигане на шум, замърсяване на общите части и др. 

"Към момента текат процесуално-следствени действия", добави Тодоров. Той посочи, че са дадени указания за затягане на режима при издаване на разрешително за притежаване на оръжие.