Общество

Психолог: Работим и с невидимите форми на насилие

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Свикнали сме да говорим за невидимото насилие. При нас идват много жени, които са споделяли ужасни фрази като „по-лесно щеше да е да ме бие“, защото близките им не са разпознавали психичния и емоционален тормоз като насиелие. Ние работим с невидимите форми на насилието. 

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Олга Минева, създател на фондация EMPROVE.

Това, че някой е бил счупен, не означава, че не може отново да бъде цял. Над 40 жени сървайвър (#ЖенитеSurvivors), които са преживели насилие, в момента са вдъхновяващи ментори.

Ще подчертая, че ние нямаме официална статистика. Усещането, че насилието нараства през пандемията може да е било спекулативно. Просто тогава за първи път започна да се разпознава насилието в по-ранната му форма. Преди в работния ритъм когато цял ден не си е личало и са ги подминавали, но в един момент когато са останали вкъщи и са поискали да поговорят с някого.

Много гъвкави сме в подкрепата. Могат да ни пишат във „Фейсбук“, имейл, хаштаг „Ранобудна“. Нашите терапевти ги пренасочват към най-подходящия ментор, който да работи с тях. Правим широки обществени кампании за информираност. 

Има две точки на голям успех с жените преживели насилие. Първият е тя да осъзнае, че не е редно. Трябва да дойде моментът на замисляне. Второто – тази жена да знае, че не е сама. А да има кой да каже, че това не е редно и да я изслуша. Имаме хора, които ще ги разберат. Жените, които идват при нас са загубили подкрепата от приятели и близки. 

Вижте цялото интервю във видеото.