Биз(д)нес

Е. Кънев: У нас големите инвеститори решават проблемите с върховенството на закона чрез техните посолства | Биз(д)нес, 03.02.2023

От Красимир Чешмеджиев Красимир Чешмеджиев Водещ

“Глобализацията се развива век и половина и е на приливи и отливи. Преди Първата световна война, хората са пътували по цял свят без паспорти в рамките на империите. След войните има прекъсване на глобализацията заради дълбокото противопоставяне между Изтока и Запада.” - така икономистът Евгений Кънев описва циклите на глобализацията. 

Според госта днешното противопоставяне е между САЩ и Китай, а в момента наблюдаваме затруднение на глобализацията. 

“В момента глобализацията е достигнала нива на икономическо взаимодействие, които временно ще бъдат нарушени. Но въпросът ще бъде решен след като се приключи конфликта в Украйна и разбира се този на Китай с Тайван.”

За госта, САЩ са лидери на “демократичния блок”, където най-голямата ценност е върховенството на правото и човешката личност. В другия блок са държави като Китай, Русия и Иран. 

“В този блок, ценност е държавата, всички работят за държавата и всички са равни пред вожда или партията. Най-често говорим за вожда, защото той персонифицира държавата. У нас това ни е познато от времето на комунизма.”

За Кънев, най-слабото място на България е върховенството на закона и ЕК 15 години прави предписания на страната ни именно по този параметър. 

“Проблемът с главния прокурор и съдебната реформа е топ новина и топ проблем на България вече много години наред.”

Защо България е избягвана от големите инвеститори и какви сигнали дава страната ни с колебливите си оценки за войната в Украйна? Вижте повече в следващото видео.